Greta Garbo: osamljena boginja

Žanrbiografski roman, družbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2023
Založba
Prevod Maja Prevolnik
Ključne besede Filmski igralci, Filmski motivi, Odnosi, zgodovina filma
Število strani

319

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Verjamemo vate, Greta!

Greta Gustafsson je dobila delo v veleblagovnici. Strankam njena nenavadna lepota ter poseben okus za modo nista ostala prikrita. Ko je ob neki priložnosti izbirala kostume za igralke, je blestela. Tudi sama si je želela točno to, postati igralka in nikoli si ne bi mislila, da ji bo s pomočjo karizme, ki so jo tudi kasneje občudovali, uspelo priti na Kraljevsko igralsko akademijo. S pomočjo Enwalla, ki je imel odličen nos za nadarjene bodoče igralce, je opravila sprejemne izpite. Pri tem pa skorajda obupala in se soočala z obupnim strahom pred občinstvom. Tudi, ko ji je uspelo s pomočjo režiserja Stillerja stopiti pred pravo filmsko kamero in postala prepoznavna kot Greta Garbo, se treme pred občinstvom ni znebila. Najraje je snemala sama, v družbi kamere, le tako se ji je popolnoma prepustila in prevzela svojo vlogo v scenariju. Ob tem pa je v zasebnem življenju bežala pred vsiljivimi novinarji, večkrat zavrnila snubitev soigralca Johna Gilberta in iskala naklonjenost na ženskih ramenih. Ljubila je, a ne dovolj, da bi se nekomu ali nečemu zavezala za vedno! Ostajala je samosvoja in sledila svojim sanjam. Pri tem pa v srcu tam daleč preko oceana ohranila rodno Švedsko.

“Greta Gabor,” je ponovila. To ni zvenelo slabo. Toda nekaj jo je motila. “Hm, ne vem …” “Česa ne veste?” Nejevoljno je vzdihnil. “Zveni preveč strogo, preveč nemelodično.” Dvignil je obrvi, vendar ničesar ni rekel. Razmišljala je. In nenadoma se ji je posvetilo. “Zakaj ne Greta Garbo?” Ko je to izrekla, se je morala zasmejati. Samo dve črki je zamenjala, pa je ime zvenelo povsem drugače; mehkejše, bolj ženstveno. Skrivnostnejše. (str. 113-114)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Greta Garbo: osamljena boginja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 84
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi