Gospodar sveta : [roman]

Žanrfantastični roman, utopični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Niki Neubauer
Ključne besede Družbeni sistemi, Krščanski vidik, Svetopisemski vidik
Število strani

358

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Distopični roman, nastal na začetku 20. stoletja, (leta 1907) in z dogajanjem postavljen v današnji čas začetka 21. stoletja. Z vznemirljivo natančnostjo opisuje dogodke in predvsem Evropo v kateri izginjajo monarhije, poteka njeno združevanje, globalizacija ter vzpostavljanje novega svetovnega reda, uzakonitev evtanazije… . Svet, kjer se moč in odločanje o njegovi usodi vedno bolj koncentrira le v rokah peščice ožjega kroga ljudi, ob tem pa se marginalizira vse, kar je različno od skupnega, poenotenega.

Seveda so to »različno« tudi tradicionalne vrednote skupaj z vero ter katoliško cerkvijo, ki jo je potrebno uničiti. Zgodba pripelje do konca v apokaliptičen spopad absolutno Dobrega in Zla, ki je znana iz Svetega pisma.

Roman je napisal sin canterburyjskega nadškofa in anglikanski duhovnik, ki se je leta 1904 spreobrnil v katolištvo. Zanimivo branje je tudi zato, ker je nastal še pred velikimi morijami 20. stoletja ter pred vzponom komunizma, ki je svetovni pohod pričel z revolucijo šele 10 let po nastanku romana. V časa nastajanja je bil le ena od velikih humanističnih idej, ki pa jev romanu že prikazana in uporabljena kot vodilna ideologija prihodnosti, ki na koncu pripelje do apokalipse.

Roman sta za preroški označila oba sedanja papeža Benedik XVI. In Frančišek.

Toda do zdaj je gledal njene posamezne dele, kot človek, ki s strahospoštovanjem gleda veličasten mozaik in vidi zdaj ta, zdaj oni delček, ki se za hip zaiskri pred njegovimi očmi, potem pa ugasne v temo. Zdaj pa se mu je, nasprotno, vsa ta čudovita zgradba razkrila v navdušujočem enotnem plamenu božanskega ognja, ki je sam po sebi povsem jasen. Velika načela, ki so ga nekoč begala in celo odbijala, so bila zdaj prav bleščeče razumljiva sama po sebi. Spoznal je, denimo, da si religija humanizma prizadeva odpraviti trpljenje, krščanstvo pa ga sprejema, ker je vsaka bolečina vseh živih bitij v skladu z Očetovo voljo in njegovim načrtom. Prav tako je z enega zornega kota mogoče videti samo eno barvo življenjskega pleteža – materialno, intelektualno ali umetniško -, z drugega pa je enako očitno vidno nadnaravno. Humanizem oziroma njegova religija Človeštva je lahko resničen samo, če zanemarimo vsaj polovico človeške narave, teženj in žalosti. Krščanstvo po drugi strani vsaj vključuje in upošteva tudi te, če jih že ne razlaga. To in še veliko drugega se je v Percyjevih mislih sestavilo v eno samo, popolno celoto.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gospodar sveta : [roman].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 37
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi