O dečku, ki je imel zlato srce : [Gradijeva plemenitost]

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ilustracije Tina Margon
Ključne besede Medosebni odnosi
Število strani

56

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O sprejemanju in medsebojnem spoštovanju!

Knjiga slovenske avtorice Ariette O dečku, ki je imel zlato srce, ki je pred tem že izdala roman Goreča duša, je sicer v prvi vrsti namenjena mladim bralcem, osnovnošolcem in najstnikom. Vendar pa skozi zgodbo o preizkušnjah prijateljstva med otroki meče ogledalo celotni družbi, zato je primerna ideja za družinsko branje in razmišljanje ter pogovor o odnosih v okviru doma ali v šoli. Knjiga je oblikovana v skladu s priporočili za bralce z disleksijo in otroke z motnjami pozornosti.

Gradí je osrednji lik in je orisan kot temnopolti deček iz premožnejše družine, ki ima namesto ene noge protezo, a je kljub temu zelo uspešen tekač kakor tudi marljiv učenec. Zaradi (pre)zaposlenosti staršev je bil med kupi igrač doma večino časa sam. Osamljen pa je bil tudi izven doma in v šoli. Zaradi njegove drugačnosti so ga zbadali in za njim klicali enonoga spaka, nekateri so se ga celo bali. Gradí pa si je želel samo vsaj enega prijatelja!  A ta preprosta želja ni bila zlahka uresničljiva. Kljub vsemu pa je Gradí, kar bi prav lahko sporočalo tudi njegovo ime, gradi svoje odnose na prijaznosti, potrpežljivosti in razumevanju. V razredu je bila edino sošolka Klara tista, ki ga ni zasmehovala in zato ji je podaril kamenček. Rek, ki pravi, da v nesreči spoznamo prijatelja, avtorica uporabi kot osnovo za zaključek zgodbe.

Preprosta zgodba o težavah s sprejemanjem drugačnosti, ki so del vsake družbe že stoletja, ter napotek k sočutju, prijateljstvu, spoznavanju prvih simpatij in medsebojnemu spoštovanju. Navsezadnje pa tudi pripoved o hvaležnosti! In, če zmoremo vse to upoštevati se prispodoba kamenčkov iz zgodbe v naših odnosih zagotovo pobarva v zlato. Zgodbo spremljajo ilustracije, ki bodo mlajše bralce gotovo zabavale in jim lažje približale sicer kompleksnejše teme, ki se skrivajo izza zgodbe v ospredju.

Gradíju ni bilo jasno, zakaj mu je vrnila kamenček in zakaj se mu zahvaljuje, saj vendarle ni rešil nje.

Klara mu je pojasnila: “Moja mama pravi, da se je treba zahvaliti tudi zato, ker nekdo obstaja v tvojem življenju. Vesela in hvaležna sem, da sem lahko tvoja prijateljica.”

(str. str. 44)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige O dečku, ki je imel zlato srce : [Gradijeva plemenitost].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 87
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja