Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba

Žanresej, poljudnoznanstvena knjiga
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Vesna Velkovrh-Bukilica
Ključne besede Žrtvovanje, Uboj, Mimesis, Linč, Kulti, Totemizem
Število strani

223

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Brez kolektivnega umora ni kulta

Pronicljivo razgrinjanje izvora kulta v človeški praskupnosti z antropološkimi in psihološkimi vzvodi. Skozi obravnavo postaja jasno, kako se krivda za živčno vrenje v neki skupnosti po nekem tožniku vedno naloži na nepomembneža na obrobju (tujca, siroto, invalida). Demonizacija ali ‘prepoznava’ nedolžne žrtve kot gotovega krivca se po mimesisu oziroma posnemovalni želji čustveno razširi na vse člane skupnosti, ki nazadnje neogibno izvede linč. Kolektivni uboj žrtve je hkrati rojstvo totema oziroma kulta, saj je vsem članom skupnosti evidentno, da se je ozračje (s katarzičnim ubijanjem ‘demona’) pomirilo in da je ‘satan izgnan’. Da pa ta vzpostavitev kulta uspe, mora nujno ostati neodkrito (in poznejšim rodovom skrito), da je žrtev nedolžna. Na koncu avtor utemelji, kako in zakaj ta mehanizem po tisočih letih prvič odpove v primeru žrtvovanja Jezusa Kristusa, zaradi česar se človeštvu odpre povsem nova pot.

Glej tudi:

Filostratov opis kamnanja je tako odkrito in pošteno realističen, da nam nehote osvetli proces, ki je, paradoksno, njega samega sicer pretental. Nobenega razloga nimamo, da bi pisca šteli za posebno sadističnega ali kaj dosti drugačnega od njegovih sovernikov. Gojil je pač podedovano vero svojih prednikov, zato je ni videl takšne, kakršna je v resnici bila. Razkrije nam njeno kolesje, ne da bi ga sam opazil; in grozi, ki jo njegova pripoved zbuja v nas, bi se nedvomno globoko čudil. v Filostratovi religiozni predstavnosti veliki Pan ni dokončno mrtev. Ta bog nasilnih množic ni po naključju postal simbol sleherne mitologije; navsezadnje je beseda ‘panika’ izpeljana prav iz njegovega imena.
(str. 84)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi