Genialna upornica : Ada Lovelace – matematičarka in pionirka računalništva, katere življenje je zaznamovala očetova dediščina

Žanrbiografski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2023
Založba
Prevod Maruša Mugerli Lavrenčič
Ključne besede ženske v družbi
Število strani

398

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Genialna, strastna, spregledana

Nemška pisateljica Agnes Imhof je temeljito raziskala vire in spisala odličen biografski roman, ki prikazuje življenje Ade Lovelace. Rodila se je kot Augusta Ada Byron, njeno življenje pa je bilo zaznamovano že od rojstva, saj je bila edina zakonska hči zvezdniškega pesnika, ki je med drugim slovel tudi po svoji razuzdanosti – lorda Byrona.
Žena Annabella, nadarjena matematičarka, ga je zapustila dobro leto po poroki in bila je odločena, da hčerka ne bo šla po njegovih stopinjah. V njej je želela zatreti čustva in strast ter okrepiti razum s poglabljanjem v matematiko. Kanček upanja, da se osvobodi materinega nadzora, Ada vidi v poroki z lordom Williamom Kingom, kasnejšim grofom Lovelaceom. Bil je prvi od številnih snubcev, ki se ni že takoj ustrašil Adine bistrosti, vedoželjnosti in ga vsaj sprva ni motil pridih byronske škandaloznosti.
A vloga neopazne, tihe, pokorne žene in skrbne matere Adi ni dovolj. Njen um si želi izzivov, čas prve polovice devetnajstega stoletja pa ni bil naklonjen ženskam v znanosti. Pozornost lady Lovelace pritegne neverjetna iznajdba Charlesa Babbagea – stroj za računanje, ki je obetal nepredstavljivo veliko. Ada v izumiteljevem delu najde vir navdiha in se sčasoma s svojim prispevkom zapiše v zgodovino kot prva računalniška programerka. Njena prizadevanja in vizija so bila daleč, daleč pred njenim časom. V letu 1852, ko je Ada pri 36 umrla zaradi raka, si namreč nihče niti v sanjah ni mogel predstavljati, kako pomembni bodo v prihodnosti postali analitični stroji ali računalniki, kot jim rečemo danes.
Branje, ki širi obzorja in nas vabi k razmisleku, kako ravnamo z genialnimi umi današnjega časa. Jih sploh zmoremo razumeti?

Glej tudi:

Ada se je trudila. Njen naslednji poskus je potekal že občutno bolje. Na žalost le do trenutka, ko je mladi mož izjavil: ‘Za božjo voljo, saj imate več pameti kot jaz!’
Ada se je namrščila. Je bilo to nekaj dobrega ali slabega? Spomnila se je Maryjinega nasveta: z moškim se je treba vedno strinjati. Namenila mu je žareč nasmeh: ‘Kako prav imate!’
str. 74

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Genialna upornica : Ada Lovelace – matematičarka in pionirka računalništva, katere življenje je zaznamovala očetova dediščina.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3