Gin in tonik

Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2023
Založba
Ključne besede ženske v družbi, odnosi med generacijami, Ljubezen, Družinski odnosi, Odpuščanje, Smrt
Število strani

233

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dve merici gina, osem meric tonika, žlička brinovih jagod, vejica svežega rožmarina in pest kock ledu.

Petindvajsetletni Miha se vsak dan sreča s 93-letno Ireno ob kozarcu gina in tonika. Pa ne običajnega, ampak jima natakar Klemen vsak dan pripravi nenavadno mešanico, ki odraža njuno razpoloženje. Miha je Ireno namenoma spoznal, da bi mu njena zgodba pomagala pri izdelavi diplomske naloge. Skozi pogovor pa spozna, da Irena ni navadna triindevetdesetletnica. Ne meni se za mnenje okolice glede svojega obnašanja, hkrati pa deli marsikatero modrost iz svojih življenjskih izkušenj. Ti pogovori Mihu pomagajo tudi pri reševanju lastnih življenjskih težav, saj je ravno izvedel, da je njegova teta Maja pravzaprav njegova sestra, Tija pa nečakinja in ne sestrična. Uči se soočati s težavami v odnosih in odkriva, kako zelo so ti v življenju pomembni. Spozna tudi Irenino vnukinjo Živo, za katero se izkaže, da je Majina prijateljica. Skozi Irenino pripovedovanje pa Miha spozna, da se zgodbi njunih družin – Svet in Čas – povezujeta bolj, kot si je sploh lahko predstavljal.

V knjigi se prepletajo zgodbe obeh družin. Skozi koščke spominov se razpleta zgodovina, vse od rojstva Mihovega dedka in babice ter na drugi strani Irene in njenega doživljanja življenja in odnosov. Vsako poglavje se začne z receptom gina in tonika, ki ga glavna junaka v poglavju ob pogovoru tudi spijeta. Zgodba bralca potegne vase, saj se z osebami in težavami v odnosih zlahka poistoveti. Pušča pa ga v pričakovanju, saj se zgodbe oseb le počasi razkrivajo. Knjiga pa je razdeljena v dva ne predolga zvezka, tako da po koncu prvega bralec v roke z veseljem vzame še drugega.

Sanja Pregl ima kot hči Slavka in Tatjane Pregl Kobe pisateljstvo že v krvi. Po izobrazbi je ekonomistka, vendar se je kmalu preselila v literarne vode. Začela je z ustvarjanjem slikanic za otroke, pisala članke za revijo Otrok in družina, sedaj pa piše tudi romane. Leta 2009 je za dvojezični roman Zgodbe iz drugega nadstropja prejela literarno nagrado na mednarodnem natečaju. Gin in tonik pa je njen že enajsti roman za odrasle. Kot kvaliteten slovenski roman, ki opisuje probleme sodobne družbe, si zasluži mesto v tem portalu in prepoznavnost med bralci.

Med sabo si lahko toliko damo, pa večina ljudi beži od bližine soljudi. Želijo si jo, a od nje bežijo. Od vseh bližin bežijo. Če ne fizično, pa tako, da se umaknejo v svoje svetove. Kakšna škoda za vse. Za ves svet. Vsem bi bilo mnogo lepše, če bi se znebili strahu pred predajo nekomu. V popolnosti. Vsi si to želimo, pa jih je na svetu najbrž manj, kot bi jih lahko vse skupaj preštela na prste, ki so tega zmožni in to tudi naredijo. (str. 38)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gin in tonik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 102
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja