Generations of love

Žanrdružbenokritični roman, družbeni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Gašper Malej
Ključne besede Odraščanje, Homoseksualnost, Iskanje identitete, Pop kultura
Število strani

138

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Poproman o odraščanju geja v osemdesetih

Matteo B. Bianchi je v Milanu živeč pisatelj in avtor televizijskih ter radijskih oddaj. Njegov prvenec Generations of love (ime je sposojeno po glasbeni uspešnici iz devetdesetih let v izvedbi Boya Georgea) je izšel leta 1999. V središču zgodbe je mlad fant, ki odrašča v 80-ih letih 20. stoletja. V pripovedi o njegovem najstniškem in mladostnem obdobju nam razkriva, kako je odkrival svojo homoseksualno usmerjenost, iskal svojo identiteto, gradil odnose v družini in med prijatelji. Kot vsak mladostnik je doživljal tudi razočaranja in spore. Avtor ga oriše kot simpatičnega, veselega, pozitivnega fanta, ki svoje spolne usmerjenosti ne doživlja kot prepreke, ampak jo sprejme in izkazuje z mirnostjo in veseljem. Skozi to iskreno in melodično pripoved Bianchi spretno niza tudi besedila tedanjih popularnih pesmi in bralca še globlje popelje v kulturo in življenje tega obdobja. Nasproti na videz enostavni, tekoči, berljivi in všečni zgodbi stojijo intenzivna čustva fanta, odraščajočega v predmestju tradicionalne Italije v času, ko je bila homofobija del vsakdana. Kljub vsemu se lahko z njegovimi zadregami in težavami med odraščanjem poistoveti vsak.

Življenje homoseksualca sestavljajo mikrodrame. Nastopa v telenoveli nenehnega dvoma: naj povem ali ne? Kot neodločen topograf je v stalni negotovosti, kje so meje med svobodo posameznika in spoštovanjem do drugih, do kod seže pravica živeti po svoje in kje se začenja nujnost spoštovanja oseb, ki so mu blizu.
(Str. 109)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Generations of love.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0