Farma

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Alenka Moder Saje
Ključne besede V leposlovju, Materinstvo, Priseljenci, Bogataši, Služkinje, Američanke, Filipinski izseljenci
Število strani

374

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Farma je prvenec ameriške pisateljice filipinskih korenin Joanne Ramos. Ljudem naj bi Farma zagotavljala novo življenje, ultrabogatašem otroka, revnim nadomestnim materam pa visoko plačilo. V ospredju so predstavljene predvsem tri osebe. Prva je Mae Yu. Bogatašinja, ki vodi Farmo oziroma podjetje, ki se ukvarja z zagotavljanjem nadomestnih mater, ki rodijo otroka ultrabogataškim staršem. Mae Yu si je tudi sama zagotovila otroka na ta način. Njen delavnik je naporen in zato misli, da pri vseh svojih številnih projektih nima časa, da bi rodila. Pa tudi najmlajša ni več, ko se za otroka sploh odloči. Pa vendar morda nekje, nekoč, bo tudi sama rodila, ker kljub vsemu ugotovi, da nič ne more nadomestiti občutkov, ki jih ženska lahko doživi le, če sama donosi ter sama skrbi za svojega otroka. Druga oseba, ki je postavljena v ospredje je Jane, mlada filipinska mamica brez moža in brez službe. Farma oziroma nadomestno materinstvo naj bi jo rešilo pred revščino. Ampak, izkaže se, da v Farmi veljajo enaka pravila kot v resničnem svetu. Med ljudmi iz različnih okolij zeva enak prepad. Ne glede na to, kako želimo ustvariti lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj tudi materinstvo, se na koncu izkaže, da bodo Filipinke v ameriškem svetu vedno le pestunje, varuške, gospodinje, snažilke in nikoli zares ne bodo mogle izplavati iz revščine in preteklosti, ki jih zaznamuje. Tretja oseba, postavljena v ospredje pa je izgubljena ameriška smrklja brez smisla in cilja v življenju in zato Farma zanjo predstavlja beg pred resničnostjo. Reagan zanima fotografija in je ena izmed tistih, ki kljub vsem preprekam zazna, za kaj v resnici na Farmi gre. Bila je edina, ki si je, kljub vsemu, vsaj malo upala upreti sistemu. Mlade Filipinke, ki so mislile, da jih bo Farma rešila vseh težav v življenju, si tega nikakor niso upale. Pa čeprav se je potem izkazalo, da so jih tudi na Farmi samo izkoristili in po uporabi seveda odvrgli. Več o njih in njihovih življenjih pa si preberite v knjigi, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Kaj vse bi žrtvovali za denar? Pa je vredno?

“Pred komaj enim tednom bi znala odgovoriti, s ponosom bi povedala: Calliejinega sina. Bistrega, trmastega in neugnanega. Vsak dan mu tisočkrat na tisoč načinov zaželim srečo, koše sreče, toliko sreče, kolikor je zvezd na nebu – da bi bil zdrav in pokončen in močen, da bi se izogibal težavam in grdobijam in slabim soseskam in rasističnim policajem, da bi s svojim bogastvom poskušal izboljšati svet. Ampak kaj pravzaprav ve? Ne more biti prepričana, da ni bil ultrazvok zaigran, torej ne ve niti tega, kakšen otrok raste v njej – fantek ali punčka. Črn ali bel ali kodrlajsast. Trmast ali ubogljiv, bister ali neumen. Ali je potomec samorastniškega bogataša ali morilskega diktatorja. Morda milijarderja, ki je obogatel z izdelavo bomb, ali pa zlagane šefinje kakšne farmacevtske družbe, ki zviša cene zdravil, ki rešujejo življenja, da si lahko kupi zasebno letalo, na račun milijonov bolnih ljudi. Ali avtokrata z Bližnjega vzhoda, ki ne pusti punčkam, da bi hodile v šolo, in se je veselil, ko so Malalo ustrelili v glavo. Ali zavaljenega finančnika, ki je prodajal slabe hipoteke neukim Floridčanom in si kupil otok v Karibih, njim pa so zasegli domove.” (str. 286)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Farma.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Morda vam bo všeč tudi