El Hakim

Žanrzgodovinski roman
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1980
Založba
Prevod Božidar Borko
Ključne besede Zgodovina, Kolonizacija, Egipčani
Število strani

407

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Egipčanski zdravnik v boju za pravice svojega naroda

Roman nas popelje v skrivnostni, eksotični Egipt. Deček Ibrahim si želi postati “el hakim” – zdravnik. V ta namen intenzivno opazuje naravo okoli sebe; mdr. pokuka tudi v klavnico, da bi se naučil kaj o anatomiji. Ko je starejši, ga pošljejo študirat medicino v Kairo. V tem času se zaljubi v Azizo, s katero se kmalu razide, a se bosta v prihodnosti spet srečala.
Ibrahim nastopi prakso v neki bolnišnici, vendar pa ima zaradi svoje poštenosti in strokovnosti precej težav z vodstvom ustanove, ki jo nadzorujejo Angleži – Egipt je bil tedaj še angleška kolonija. Ibrahima spremljamo v njegovem boju za pravico, ki ga pripelje v zakotno bolnišnico, kamor ga kazensko premestijo.
Delo je zanimiv prikaz razmer Egipta, ki se osvobaja izpod angleške oblasti. Glavni junak je simbol tega boja, je človek, ki ga odlikujeta čut za bližnjega in občutek za pravičnost. Besedilo je napisano tekoče in zlahka potegne bralca v vrtinec dogajanja. Gre za globoko etično delo, ki nas ne pusti neprizadete.

Siromaštvo je najboljša šola za življenje. Trda, nedopovedljiva, kruta. Izziva me v boju, kakor izziva dan za dnem milijone mojih tovarišev. V boju zoper siromaštvo nastajajo vsa velika človeška dejanja. Bodi smoter slehernega količkaj vrednega človeka, da postavi boj zoper siromaštvo v središče svojega življenja. A ne samo boj zoper lastno siromaštvo, marveč tudi zoper siromaštvo svojega naroda.
(Str. 88)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige El Hakim.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4