Deklica iz Kijeva

Žanrdružbenokritični roman, vojni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Andrej Turk
Ključne besede Begunci, Deklice, Družina, Kijev, Ukrajina, Ukrajinci, Vojna
Število strani

202

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ukrajina - vojna 2022

Desetletna Alisa že nekaj časa čuti, da njeno življenje ni več kot prej. Učiteljica v šoli je žalostna, starša in dedek so zaskrbljeni, cel Kijev, eno najstarejših evropskih mest, prežema tesnoba. In res, 24. februarja 2022 Rusija sproži obsežno invazijo na Ukrajino. Družino Melnikov prebudijo serije eksplozij, Rusi bombardirajo Kijev, Ukrajina je v vojni. Kultivirana, dobro situirana, ljubeča se družina je nenadoma pahnjena v kaos borbe za preživetje, v svet teme, zla, razdejanja, groze. Šele preko romaneskne pripovedi, kjer sodoživljamo, se vživljamo v za vedno spremenjeni svet glavnih protagonistov, spoznavamo, da bi družina Melnikov lahko čez noč postali tudi mi, trenutno še zabubljeni v coni udobja, nedotaknjeni, skrivajoč glave v pesek. Avtorja, ki sta opozorila nase že z uspešnico Fotograf iz Auschwitza, sta ustvarila presunljivo zgodbo o žrtvah vojne, ki trenutno divja v srcu Evrope. Ali je nasilje res tako nepremagljivo, ali za človeško raso res ni več upanja k vstajenju?

Alisa je bila nad porušenim mostom zgrožena. Take prizore je dotlej videla le v akcijskih filmih, ki so bili všeč očetu. Ob misli nanj so se ji zarosile oči. Pogled na to je do solz ganil tudi Polino, ki ni vedela, kako naj jo potolaži. Ko sta pojedli, sta šli za najbližje drevo odtočit. Nato so vsi trije še več ur sedeli na kovčkih, medtem ko je mačka v kletki mijavkala in zahtevala svobodo. (str. 63)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Deklica iz Kijeva.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 109
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja