Brez izhoda

Žanrsrhljivi roman, kriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2018
Založba
Prevod Maja Lihtenvalner
Ključne besede Zloraba, Otroci, Ugrabitve
Število strani

313

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Včasih bog postavi ljudi natanko tja, kjer morajo biti. Tudi če tega ne vedo (Taylor, 2018; 312).

Darby Thorne, študentka umetnosti na državnem kolidžu v Boulderju, je navdušena nad mračnjaštvom – uživa zlasti ob ustvarjanju odtisov nagrobnikov. Smrt dojema kot nekaj abstraktnega – kot nekaj, kar je mogoče obiskati in si ogledati kot turistično atrakcijo. Dolgo je verjela, da bo zaradi tega drobnega čudaštva – te najstniške obskurne obsedenosti – bolje pripravljena na trenutek, ko bo z njo soočena. Nepričakovano sporočilo o materini bolezni jo prisili na dolgo pot v Utah, a je zaradi obilnega sneženja primorana odstaviti na obcestnem počivališču sredi ničesar, brez signala in pomoči, kjer si zavetje deli s štirimi neznanci. V Darbyjini glavi domuje le ena misel – mati! Ko se Darby z občutki krivde zaradi nizkotnih besed, s katerimi je materi postregla med zadnjim pogovorom, na parkirišču v zasneženem Koloradu trudi uloviti signal, v notranjosti kombija zastre drobceno okrvavljeno dlan – trenutek, ki ji za vedno spremeni življenje! Prežeta z adrenalinsko omamo najprej videno zanika, češ da gre za produkt njene pretirane domišljije, a, ko preveri drugič, na zadnjem sedežu uzre deklico v pasji kletki. Medtem ko Darby, odločna mlada ženska, v nenavadnem preplahu in z otopelo grozo skenira četverico, da bi lahko prelisičila izprijenca, ki je ugrabil deklico, se vzporedno začne odvijati krvava psihološka drama, v kateri ne zmanjka napetosti in drastičnih preobratov.

“Levo okno ni bilo zagrnjeno, in ko je šla Darby mimo, se je v steklu poblisnil odsev luči, v njem pa je s kotičkom očesa ujela nekaj belkastega v kombiju. Dlan. Drobno dlan, kot pri otroški lutki. Obstala je sredi koraka, dih ji je zastal v pljučih. Mala dlan za zaledenelim oknom se je oklepala nečesa, podobnega rešetki – beli prsti so se nežno razpirali, drug za drugim, neusklajeno, kot to počne otrok, ki še ne obvlada popolnoma svojega živčnega sistema – potem pa se je sunkovito umaknila nazaj v temo. Izginila. Vse se je zgodilo v treh, mogoče štirih sekundah. /…/ V notranjosti je bilo znova vse tiho. Negibno. Splazila se je bliže, z dlanema zasenčila okno in poškilila noter. Njene trepalnice so podrsavale po hladnem steklu. Komaj vidno v črnini, blizu mesta, kamor je izginila dlan, je razločila majhen krajec, skoraj neobstoječ odsev medle natrijske plinske svetilke. Bila je okrogla kombinacijska ključavnica. Zaklepala je preplet kovinskih drogov, ki se jih je prej oklepala otroška dlan. Kot bi bil otrok zaprt v pesjak. Potem je Darby izdihnila – napaka – in steklo se je zameglilo od njene sape. Vendar je že vedela. Bilo je prepozno. Tega ni mogla ne-videti.
Stopila je nazaj, pustila odtis na vratih, čuteč, kako ji srce tolče v vratu. V stopnjujočem se ritmu.
V tem …
V tem kombiju je zaprt otrok”. (Adams, 2018; 28 – 29).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Brez izhoda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 99
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi