Arheologija sedanjosti : eseji o knjigah, književnosti in še čem

Žanresej
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Knjige, Spomini sodobnikov, Branje, Spomini, Glasba, Odraščanje
Število strani

269

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Hvalnica knjigam, književnosti in še čemu

Pesnik, esejist in prevajalec Uroš Zupan je leta 2020 izdal zbirko poezije z naslovom Sanjska knjiga, ki je bila nominirana za Jenkovo nagrado, in zbirko esejev z naslovom Arheologija sedanjosti, ki je bila med nominirankami za Rožančevo nagrado. Slednja nosi podnaslov Eseji o knjigah, književnosti in še čem, v njej pa so zbrani avtorjevi zapisi, moto katerih bi se lahko glasil: ‘Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kdo si’. Avtor se v esejih spominja časov, ko je bilo knjig občutno manj kot danes, a so imele zato veliko večjo veljavo. Piše o knjigah, ki so ga zaznamovale, posveča pa se tudi širšim temam, ki so povezane s knjigami, branjem in popkulturo, na primer Nobelovi nagradi za književnost, pomenu oblikovanja in podarjanja knjig … Delo je hvalnica branju in dobrim knjigam (pa tudi dobri glasbi, filmom in še čem), hkrati pa je tudi intimna pripoved, saj avtor v zapise spretno vpleta osebne spomine na mladost, na svoje prve korake na ‘slovenski literarni sceni’, na prijateljevanje z velikani slovenske literature (Šalamun, Debeljak …). V knjigi ne manjka humorja, ironije in tudi ne poezije. Bralec bo v esejih našel obilico namigov na avtorje in knjige, ki jih je (morda) spregledal in za katere je zdaj prepričan, da jih mora nujno (čim prej) prebrati. Obenem pa se bo morda predal nostalgiji in si zaželel, da bi živel v bolj preglednem in obvladljivem svetu, v katerem je človek »lahko prebral skoraj vse knjige, ki so izšle«.

Glej tudi:

In čisto nič nenavadnega ni bilo, s tem se nekako tolažim, da je bilo poznavanje sodobne domače književnosti takrat še del splošne izobrazbe, skratka: tisti, ki so se imeli za intelektualce (ekonomisti, pravniki, zdravniki, tehnična inteligenca …), so nekaj vedeli o sodobni književnosti in so se, če je slučajno beseda nanesla nanjo, o njej pogovarjali, kot se danes lahko pogovarjajo o Dončićevih dosežkih v ligi NBA ali pa o letovanjih na eksotičnih destinacijah in o skrivnostih ugodnih cen določenih artiklov v določenih trgovinah. (str. 236)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Arheologija sedanjosti : eseji o knjigah, književnosti in še čem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe