Ajaccio, ponovno

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Letalske nesreče, Ljubezen, Materinstvo
Število strani

190

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

1. decembra leta 1981 mediji poročajo o tragični nesreči letala s slovenskimi potniki, ki se je le nekaj minut pred predvidenem pristankom z desnim krilom zaletelo v hrib San Pietro na Korziki. Preživelih ni bilo. Dogodek je pred več kot štiridesetimi leti pretresel Slovenijo. Avtorica Iva L. Novak posveča svoj prvenec z naslovom Ajaccio vsem, ki so v tragediji izgubili svoje ljube osebe.
Tankočutna zgodba opisuje čustveno vrzel in praznino mlade ženske Ive, ki je v tej letalski nesreči izgubila starše. Leta 2008 Iva skupaj z bratom in hčerko odpotuje iz Ljubljane na letovanje v Ajaccio, glavno mesto francoske regije, otoka Korzike. Na kraju nesreče želi obuditi njune spomine na otroštvo in smrt staršev. Iva kot strastna fotografinja veliko fotografira lepote pokrajine, čudovite prostrane plaže, galebe in nepozabne trenutke, ki jih doživlja njena hčerka Nala. Globoka pripoved govori o preteklih in sedanjih občutkih, prepletenih s trpko bolečino, žalostjo, jezo in hkrati večnim upanjem. Bralec lahko začuti moč materinstva in poglobljenih čustev, ki jih zmore ženska kot mama.
Poetičen roman se dotika konkretnih življenjskih dogodkov. Krajša zgodba z natančnimi opisi in razmišljanji o odraščanju ter zapletenih družinskih razmerah na bralcu pusti pečat in ga sili v razmislek o odnosih in človeški minljivosti.

»Kot deklica nisem mogla sprejeti dejstva, da je ni več. Ampak dejstvo je dejstvo. Tako pač je, tako je hotel Bog, mi je pravila teta. Nič ne moreš proti temu. Dejstva ne moreš ukriviti po svoji meri. Tako dolgo, kolikor smo, smo v polnosti, ne na pol, nikoli na pol, in potem nas ni.«
(str. 159)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ajaccio, ponovno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 65
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja