Ada ali strast

Žanrfantastični roman, družbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostruska književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 1985
Založba
Prevod Ksenija Dolinar
Ključne besede Družina, Bratje in sestre, Fantastični svetovi, Incest, Spolnost
Število strani

541

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

18-19 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Erotična mojstrovina

Družinski roman je na prvi pogled zgodba o vseživljenjski, prepovedani ljubezni med Ado in Vanom, domnevnima bratrancem in sestrično, ki ju za vedno zaznamuje druženje na razkošnem posestvu poleti leta 1884. Zasnovan je kot obujanje spominov v njuni pozni starosti, spominske slike na njun odnos so jasne, brezkompromisno nazorne. Pripoved je večdimenzionalna, duhovita, prežeta z erotičnim nabojem in (pogosto) okrutno ironijo; polna je resničnih ali izmišljenih referenc na dotedanja literarna in druga umetniška dela, ki pa so pogosto zakamuflirane v spremenjene ali zamešane podatke; ogromno je besednih iger v ruščini, francoščini in angleščini; dogajanje je postavljeno v nekakšno paralelno geografijo Zemlje, na Antiterro oziroma Demonijo. Poglobljeno razumevanje pogosto zahteva branje avtorjevih opomb pod črto. Ada je napisana v angleščini – (aristokratsko poreklo je namreč Nabokovu že v otroštvu omogočilo izvrstno izobrazbo in je enako dobro je znal angleško kot rusko), prvič je izšla leta 1969 v Ameriki. Roman – enigma nedvomno sodi v kanon svetovne književnosti.

Glej tudi:

Hodnik, ki je vodil iz knjižnice, bi naša molčeča raziskovalca pripeljal v zasebne sobane gospoda in gospe Veen v zahodnem krilu, če bi nadaljevala raziskovanje v to smer. Namesto tega sta se po napol skrivnih polžastih stopnicah za vrtljivo knjižno polico odvrtinčila v zgornje nadstropje, pri čemer je bila ona s svojimi belimi stegni spričo daljših korakov za tri strme stopnice pred njim. (str. 45)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ada ali strast.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja