A si lahko vsaj enkrat tiho

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2022
Založba
Ključne besede Družina, Državljanstvo, Gledališka režija, Migracije, Osebna doživetja, Starševstvo
Število strani

263

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ivana Djilas, gledališka režiserka in publicistka je napisala novo, izjemno knjigo z nslovom A si lahko vsaj enkrat tiho. Gre za njeno drugo knjigo. Prva je bila Hiša pred šestimi leti. V novi knjigi so zbrane zgodbe o življenju, o migrantstvu, o vzgoji otrok. Vzgoja postane še poseben izziv, če vzgajate otroka s posebnimi potrebami. Knjiga je sestavljena iz predelanih besedil, ki jih je pisala za Mladino in tistih, ki so bila na novo napisana. Življenje je, pa če smo migranti ali želimo vzgajati otroke vedno malo ali zelo kaotično. Splača pa se boriti in ne obupati za dosego svojih ciljev. Tako na področju prizadevanja za dostojno življenje kot na področju pravic za otroke s posebnimi potrebami. Zato ne smemo biti tiho. Besede so vse, kar imamo. Prav je, da povemo, če kaj ne deluje, če se s čim ne strinjamo in če s tem lahko naredimo kaj dobrega. Sama pravi da v gledališču poskrbi za to, da pokaže druge možnosti in odpira teme za pogovor. Ravno to pa počne tudi s tistim, kar napiše. V zgodbah najdemo ogromno iztočnic za razmišljanje in pogovor. Odpira se mnogo pomembnih vprašanj. Prav je, če bi si po prebranem ali ko pogledamo kakšno gledališko predstavo vzeli čas, premislili o tem, kar smo prebrali in videli ter se s sami s seboj malo pogovorili. Med nami živijo migranti, živijo otroci s posebnimi potrebami, živijo ljudje. Zato je prav, da včasih malo odgrnemo zavese in se vprašamo, kakšne zgodbe stojijo za njimi. Njihove zgodbe lahko zelo presenetijo. Eno je tisto, kar vidimo, drugo pa je tisto, kar se skriva za tem videzom. Ivani Djilas je uspelo dvigniti zavese, vstopiti v naše domove in nam pokazati, da se je kljub vsemu vredno boriti in živeti. Ščepec čarovnije in gre. Zgodbe, ki tako kot Ivana Djilas, ne pustijo ravnodušne nikogar. Kar je bil tudi, verjetno, avtoričin glavni namen.

“Saj vem, rekli boste da kompliciram. Ampak svet okrog nas se neustavljivo spreminja. In svet, v katerem bodo živeli, ustvarjali in se poročali naši petletniki, je vsaj še dvajset let stran. Kako naj jih pripravimo na svet, za katerega še sami ne vemo, kakšen bo? In kako naj si razdelimo vloge pri tem? Kot gledališka režiserka vidim svojo vlogo v odpiranju vprašanj. Jaz poskrbim zato, da vam gledališče ‘naredi zmedo v glavi’, vam pokaže druge možnosti, odpira teme za pogovor. S čimer naložim vam/staršem/vzgojiteljem/učiteljem delo, da potem skušate na vsa ta vprašanja odgovoriti, v skladu z vašimi prepričanji in dojemanjem sveta. Tako meni ostane pravica do mojega videnja sveta, ki pa ga ne vsiljujem kot dokončno resnico. Vi pa se lahko z mano strinjate ali ne. Otrokom lahko preberete zgodbo po svojem izboru, pa čeprav je Disneyjeva.” (str. 174)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige A si lahko vsaj enkrat tiho.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 148
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja