Žanrkratka zgodba, vojni roman, zgodovinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Suzana Koncut
Ključne besede Svetovna vojna 1914-1918, Vojna
Število strani

119

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Velika vojna

Na temo prve svetovne vojne je napisanih že mnogo knjig. V kratki zgodbi 14 nam francoski mojster pisane besede Jean Echenoz postavi v ospredje usode petih mož in ene ženske. Ženska čaka, da se dva izmed njiju vrneta. V ločena predala spenja pisma iz fronte, ki zaradi cenzure ne vsebujejo dejanskega stanja na bojišču. Po jarkih gomazijo uši, podgane, lakota, bojni plini, blata je do kolen, padajo bombe. Boj za preživetje v vsakem posamezniku vzbudi slo po tuji krvi. Letala so sestreljena, udi amputirani, dezerterji ustreljeni. Številka 14 nosi v sebi dvojno simboliko. Velika vojna se je pričela 1914 in ni trajala le 14 dni, kot so nekateri napovedovali.

Glej tudi:

In naslednjega dne se je že zjutraj vse spet brez prestanka nadaljevalo pod nenehnim večglasnim grmenjem in še v ostrejšem hudem mrazu. Bobnenje topov v generalbasu, šviganje in udarci granat vseh kalibrov, žvižganje, pokanje, vzdihovanje ali mijavkanje krogel, odvisno od njihove poti, mitraljezi, ročne bombe, plamenometi, nevarnost z vseh strani: od zgoraj izpod letal in s streli možnarjev, z nasprotne strani od sovražnikovega topništva ali celo od spodaj, ko človek v prepričanju, da lahko na dnu jarka izkoristi trenutek zatišja in poskusi zaspati, zasliši, kako sovražnik zamolklo koplje prav pod tem jarkom, pod njim samim, dolbe rove, v katere bo položil mine, da ga bo razstrelil in z njim njega samega.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige 14.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja