Dobre knjige
5329 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Kuba mojih sanj
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Chanel Cleeton

Kuba mojih sanj

Tržič, Učila International, 2021

Št. strani: 362 str.


Prevod: Anja Furlan


Žanr: ljubezenski roman, družbeni roman

Narodnost: književnost ZDA

Sanje so dovoljene

Avtorica Chanel Cleeton je kot otrok odraščala ob zgodbah svoje družine s Kube. Strast do politike in zgodovine jo je "okužila" do te mere, da jo spretno vpleta tudi v svoje romane. Beatriz Perez je rojena v bogati družini lastnika sladkornih plantaž, ki je prebegnila v ameriški Palm Beach, pred okrutnim režimom Fidela Castre. Med kubansko revolucijo je njen brat izgubil življenje in Beatriz je prisegla, da se bo maščevala zanj in za domovino. Spretno se je infiltrirala v visoko družbo, povezala s CIO in se iz razposajenega dekleta razvila v pretkano žensko, ki se je za povrh vsega, zaljubila v senatorja Prestona. Družina se ni strinjala z njenim načinom življenja. Od svojih treh sester se je namreč zelo razlikovala, zaradi tega so jo želeli poslati v Evropo. Kjerkoli je bila, je ostala zvesta svoji domovini, ljubezni in obljubam. Zgodbo "začinijo" zgodovinski dogodki: kubanska revolucija, kubanska jedrska kriza, Kennedyeva usmrtitev, vpletenost CIE v kubanske zadeve, hladna vojna med ZDA in Sovjetsko zvezo... Lahkotna zgodba nas popelje v neki drugi čas, obudi zgodovino in nas spomni, da moramo verjeti sebi ter slediti svojim sanjam.Odlomek iz knjige

En dan zatem, ko se vrnem v Palm Beach, Fidel zapusti New York. Višek njegovega obiska v Združenih državah je bil najdaljši govor v zgodovini Združenih narodov: štiri ure in pol dolgo javno blatenje imperialističnih Američanov, ki načrtujejo strmoglavljenje njegove vlade. Slavil je Sovjete in poročali so, da mu je Hruščov ob tem glasno zaploskal, potem pa Fidelu ponudil vožnjo domov s sovjetsko letalsko družbo, ker so ameriške oblasti zaplenile Castrovo letalo na letališču Idlewild zaradi neplačanih dolgov ameriškim upnikom.
Vse jasneje postaja, v katero smer piha veter na Kubi, in mislim, da bom od gospoda Dwyerja kmalu dobila nadaljna navodila.

(str. 146 - 147)

Cobiss povezava


Ključne besede: KUBANSKA REVOLUCIJA, VARNOSTNOOBVEŠČEVALNE SLUŽBE, LJUBEZENSKA RAZMERJA


Prispeval/-a: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 19.11.2021 12:08:04
Zadnja sprememba: 19.11.2021 12:13:58
Število ogledov: 2342