Dobre knjige
5053 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Čez gore in čez morje
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Dirk Reinhardt

Čez gore in čez morje

Ljubljana, Salve, 2021

Št. strani: 221


Prevod: Petra Anžlovar


Žanr: mladinski roman, socialnorealistični roman

Narodnost: nemška književnost

Pot upanja

Soraja je afganistanska deklica, rojena v majhni paštunski gorski vasici, ki zaradi starodavnega običaja odrašča kot fant po imenu Samir, rojena je namreč kot sedma hči. Preoblečena je v dečka, zato lahko hodi v šolo in se prosto giblje po vasi. Vsako pomlad pridejo v Sorajino vas Kučiji, to so potujoči paštunski nomadi, ki tukaj mimo nadaljujejo pot do svojega poletnega tabora v afganistanskih gorah. Soraja se vsako leto veseli njihovega prihoda v vas, predvsem Tareka, dečka, ki pripoveduje čudovite zgodbe. Afganistan je nemirna dežela, kjer že leta in leta ni miru. Leta 2014 so se mednarodne varnostne sile umaknile in deželo je zajel nov val izseljevanja. Še posebno težko je v paštunskih gorskih vaseh in ena izmed njih je Sorajina domača vas. Vse se spremeni, ko z gora pridejo talibi, ki ponovno trpinčijo prebivalstvo. Zaradi Soraje grozijo tudi njeni družini, ki se odloči, da jo pošlje v Turčijo, po skrivnih poteh. Vsi verjamejo vanjo, ker je bistra in v svojem "fantovskem" življenju se je naučila preživeti na cesti. Tudi Tarekov oče se odloči, da bo enega izmed svojih štirih sinov poslal v tujino, ker postaja njihov način življenja vse bolj ogrožen. Obe družini žrtvujeta vse prihranke za njuno pot v tujino, kar pa ni dovolj za pohlepne tihotapce. Čez gore potujeta vsak v svoji skupini, pot je težka in neusmiljena. Tukaj ni prostora za obup in strah. Tarek se v težkih trenutkih v mislih pogovarja z Džamalom, zvestim pasjim prijateljem, ki ga je povsod spremljal, na poti pa ga zelo pogreša. In tam v gorah se za kratek čas njune poti prekrižajo... Kasneje se skupini spet ločita, vsaka po svoje prečkata morje. Še veliko preprek morata premagati osrednja junaka in le silovita volja do življenja, dobri ljudje ter upanje ju pripeljejo v obljubljeno deželo, kjer pa ni nič tako rožnato, kot so jima govorili. Pisatelj je v roman vpletel stranske like, resnična prizorišča mladih beguncev iz Afganistana, s katerimi se je pogovarjal, vendar so želeli ostati anonimni. Čudovita zgodba o nekem, nam zelo tujem svetu. Hkrati pa zgodba o hrepenenju, razočaranju, pogumu in prijateljstvu. Predvsem pa, kot je zapisal pisatelj v sklepu, je Afganistan verjetno najbolj izgubljena dežela, kar jih je, saj simbolizira teror vsega sveta.Odlomek iz knjige

Tarek popolnoma zbegan obstane, z velikimi očmi in široko odprtimi usti. Videti je, kot bi prvkar pri belem dnevu zagledal duha. In Soraji se godi približno enako. Ne more dojeti, kaj se dogaja. Je to resnično Tarek, ki stoji pred njo? Le kaj počne tu? Kja ima opraviti s tihotapci? Stopi korak bliže k njemu, nato pa obstane in ga premeri od glave do peta.
Od zadnje pomladi si zrasel, končno ugotovi, še vedno popolnoma osupla. Da, ji odvrne. Ti pa ne. Zbegano se popraska po glavi. Kako si prišel sem? zajeclja, jo nezaupljivo premeri in pokaže na njeno ruto. In - zakaj si se preoblekel v dekle?

(str. 116-117)

Cobiss povezava


Ključne besede: BEGUNCI, LJUBEZEN, PRIJATELJSTVO, AFGANISTAN, DRUŽINA, TALIBI, PRIPOVEDOVANJE


Prispeval/-a: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 23.9.2021 13:09:06
Zadnja sprememba: 21.4.2022 14:01:36
Število ogledov: 2490