Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ženska v belem kimonu
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:5

Ana Johns

Ženska v belem kimonu

Izola, Meander, 2021

Št. strani: 349


Prevod: Karmen Filipič


Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman

Narodnost: književnost ZDA

Tori Kovač oče, potomec slovaških izseljencev, pred smrtjo zaupa, da je imel, preden je spoznal njeno mamo, še drugo življenje. V pismu, ki ji ga zapusti, prebere besede, ki pretresejo njen svet. Podvomi, ali je sploh kdaj poznala svojega očeta. Raziskovalna novinarka v njej se prebudi in odpravi se na pot, kjer postopoma odkriva, kako kruta usoda je doletela številne Japonke in ameriške vojake, ki so se zaljubili v šestdesetih v času ameriške okupacije Japonske. Vojna je povzročila globoke rane, morebiti najhuje pa je prizadela prav otroke, ki so bili sad teh na nesrečo obsojenih ljubezenskih razmerij. Še celo danes je položaj mešanih zakonov na Japonskem, ki je trdno zasidrana v tradiciji, zelo zapleten. Zgodbo, ki se dogaja na Japonskem med letoma 1957 in 1958, pripoveduje Naoko Nakamura. Po vojni se njena družina s trudom preživlja. Oče vse stavi na dogovorjeno poroko s Satoshijem – sinom poslovnega partnerja. A Naoko si izbere drugačno pot. Zaljubi se v mladega ameriškega vojaka Jimmyja oz. Hajimeja, kot ga poimenujejo Japonci. Niti slutiti ne more, kako težko pot je izbrala. Pot, na kateri bo doživela čas, ko bo srečna. Čas, ko bo ljubila in bila ljubljena. In čas, ko bo življenje postalo nevzdržno. Pretresljiva, čustvena zgodba, ki nas opozori na krivice, ki se še vedno dogajajo. Odgovornost zanje pa ne nosi le ena kultura ali narod, ampak človeška rasa …Odlomek iz knjige

Pogledal me je naravnost v oči. 'Nekaj ti moram povedati. Me poslušaš?'
'Ja.' Željno sem vsrkavala besedo za besedo.
'Mama je bila ljubezen mojega življenja, toda pred tem življenjem sem imel drugo življenje. To sem ti skušal dopovedati.' Ustnice so mu trznile.
Kdaj? Kdaj mi je skušal povedati? V mislih sem preletela vsak trenutek v zadnjih nekaj tednih, da bi razvozlala, kar sem preslišala. Nisem razumela, kaj hoče povedati s tem, da je 'imel drugo življenje'. Nisem bila prepričana, ali sploh želim razumeti.
str. 11-12Cobiss povezava


Ključne besede: JAPONCI, JAPONSKA KULTURA, OTROCI, SPLAV, ODNOSI MED SPOLOMA, KULTURNE RAZLIKE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 28.7.2021 12:39:30
Zadnja sprememba: 2.4.2022 11:51:29
Število ogledov: 2335