Dobre knjige
5237 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Hči Rima E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:4

Tessa Afshar

Hči Rima

Ljubljana, Družina, 2021

Št. strani: 324


Prevod: Irena Modrijan


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Ameriška pisateljica iranskega rodu je prava mojstrica zgodovinskih romanov, ki temeljijo na zgodbah iz Svetega pisma. V romanu Hči Rima spremljamo zgodbo Priskile – je hči pomembnega in uglednega rimskega generala, a po njegovi smrti živi v revščini in nemilosti pri svojem polbratu. Uteho in prijatelje najde v judovski shodnici, kjer posluša odlomke iz Tore, ki ji spremenijo življenje. Prav tam sreča tudi judovskega priseljenca Akvila. Oče ga je razdedinil in se mu odrekel, ker je sin postal kristjan. V Rimu tako Akvila išče priložnost za delo in novo življenje, najde pa ljubezen na prvi pogled – Priskilo. Med mladima zaljubljencema je velik družbeni prepad, razlike in celo usodne skrivnosti. A Ljubezen ne pozna ovir... Združi ju skupna vera in počasi ter z velikimi napori postaneta pomembna duhovna voditelja. Apostolu Pavlu celo rešita življenje ter v treh mestih ustanovita hišne cerkve. S pravim občutkom za dramo je pisateljici uspelo prikazsati življenje in čas prvih kristjanov. Beremo lahko čudovito svetopisemsko leposlovje, ki ga je moč postaviti ob bok klasiku kot je Sienkiewicz in njegovemu delu Quo vadis. V slovenščino sp prevedeni še romani: Dragulj v pesku, Na polju milosti, Zaklad rubinov, Pravi zaklad, Kraj tišine, Kruh močnih ter Tatica iz Korinta.Odlomek iz knjige

Z lahkotnostjo, ki jo prinese dolgoletna molitev, so se dvignili na posvečeno mesto med dvema svetovoma, v svet molitve. Z eno nogo so trdno stali na tem svetu, z drugo pa so stopili v duhovnega. Govorili so z Bogom, hodili so z Jezusom, poslušali so Svetega Duha. Znova jih je prevzelo občudovanje Očeta, ki jih ljubi in se jih veseli.
Molili so, kot bi bili prelepa krona na Kristusovi glavi, zunanje znamenje njegove zmage, njegove moči in kraljevskega položaja. Na tem svetu so bili trgovci in usnjarji, običajno možje in žene, v nebeški luči pa so postali bojevniki, princi in kraljice, ki so vihteli meč, izdelan v Božjih rokah.

str. 147Cobiss povezava
Hči Rima - BiblosKljučne besede: ZGODOVINSKI ROMAN, SVETOPISEMSKE OSEBE, KRŠČANSTVO


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 10.4.2021 10:57:56
Zadnja sprememba: 29.7.2021 12:42:59
Število ogledov: 2646