Dobre knjige
5135 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Bridkost je stvar s peresi
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,0
Št. ocen:2

Max Porter

Bridkost je stvar s peresi

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2020

Št. strani: 114


Prevod: Anja Golob In Katja Šaponjić


Žanr: lirski roman, personalni roman, psihološki roman

Narodnost: angleška književnost

Vranu moraš reči, naj odide.

Ta pripoved je pripoved o žalovanju, literarno preoblečenem v podobo Vrana, ki se naseli v ovdovelem očetu ob nenadni in daleč prehitri smrti žene in mame njunih dveh dečkov. Vran je šablona, je zdravnik in prikazen, je mit, je sentimentalno okrilje žalujočemu, je travmatični glas in zamrznjena volja do življenja. Je strtost, ki drobi navznoter. Je iskanje odgovora. Je sesutje meje med resničnostjo in domišljijo, delirij. Je oklepanje bolečine spričo strahu, da bi pozabili: pozabili–izpustili, ljubljeno in delež sebe v tem. Je pogrešanje, ki je tudi fizično. Pogrešanje, ki boli in se ozira v nekaj, česar ni več, in prav tega – ni – tega ne (z)moremo prenesti. Vran uprizarja ta boj. Boj, ki se odvija zaradi nemoči pre-boja. Ampak Vrana je potrebno izpustiti. Potrebno je pre-živeti in živeti dalje. Vsak ima kdaj svojega Vrana, črnega, strašnega, mučnega in porogljivega, Vrana, ki kljuje in vztraja, dokler ga ne potrebujemo več. Ko odžalujemo, izpustimo mučnino in zaživimo naprej, v prihodnost, takrat Vran, ta »negativec z mehkim srcem«, odide. To avtor tenkočutno prikaže, s pripovedjo, ki je in ni poezija, pa uprizori brezmejnost izraza besedne umetnosti in bridkosti žalovanja postavi unikaten literarni spomenik. Za sladokusce.Odlomek iz knjige

Dragi Vran,

enkrat si stal pri moji postelji in govoril z glasom črnega ptičjega klica in mi rekel, naj se nikoli več ne poročim, naj zapečatim svoje srce in si zavežem tiča. Mi vrani smo monogamni, si rekel, in mi s svojim štrlečim molečim kljunom potrkal po čelu.

Potem, pozneje, si stal pri moji postelji in mi povedal zgodbo o Tedu. Govoril si z glasom jorkširskega učitelja in mi rekel, naj se vrnem v življenje, si najdem ljubimko, dvignem glavo, mislim na fanta. Zmigaj se, si rekel. Moral bi se spravit skupaj s kako prijazno mladenko, ki ji je všeč zven besede »mačeha«. Skočit med rjuhe.

Odrinil sem odejo in krilil in tolkel in pljuval vate, ampak ti si bil nekje drugje in zaspati sem moral skrušen med tistim, kari si rekel, in tistim, kar sem mislil.

(str. 91)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladinska knjiga
link RTVSLO
link Večer


Ključne besede: SMRT, ŽALOVANJE


Prispeval/-a: Renata Vidic, Valvasorjeva knjižnica Krško
Objavljeno: 23.3.2021 15:36:10
Zadnja sprememba: 24.3.2021 9:19:45
Število ogledov: 2695