Dobre knjige
4623 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Nezakonita melanholija: kronike, kratka proza
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Carlos Pascual

Nezakonita melanholija: kronike, kratka proza

Ljubljana, Lud Šerpa, 2020

Št. strani: 192


Prevod: Mojca Medvedšek


Zbirka: Klasična šerpa
Žanr: spomini, kratka zgodba, kolumne

Narodnost: mehiška književnost, slovenska književnost

Med leposlovjem in dokumentarnostjo

Žanr kronike, katere iznajdbo si lastijo latinoameričani, je zvrst pisanja, ki v sebi skriva kratko prozo, dokumentarno literaturo, spomine in morda še kaj. Carlos Pascual je Mehičan, ki že kar nekaj let biva v Sloveniji in je v svoji novi domovini že izdal dve knjigi (obe sta predstavljeni tudi na pričujoči spletni strani). Kot zapiše nekje proti koncu Nezakonite melanholije, ima vsak kronist določen "greh". Njegov naj bi bil nered v zaporedju dogajanja, česar klasični kronisti ne delajo. Morda je tudi zaradi tega potrebno nekaj več zbranosti pri branju, saj so časovni preskoki znotraj posameznih kronik precej opazni. A Mehika zaradi tega ni nič manj čarobna. Poseben svet, poln nenadnega in nenavadnega nasilja, ki pa ga domačini jemljejo kot nekaj vsakdanjega. Carlos Pascual vodi bralca skozi postaje svojega življenja, kakršne povprečen Slovenec res težko dojema. Nasilje na ulicah, izsiljevanje, likvidacije, samomori, spektakularni pobegi, iskanje azila, skoraj nemogoč odhod v ZDA, svet filma in literarnih revij. Zadnja kronika se dotika njegovega bežnega stika s cirkusom in najbrž ni po naključju postavljena na konec. Življenje je včasih res mogoče primerjati s cirkusom.Odlomek iz knjige

Pišem za udobno pisalno mizo v Rožni dolini in sem po eni strani vesel, da mi ni treba preživljati vse te agonije v San Miguelu. Ena od prednosti življenja v Sloveniji je tudi ta, da živim zelo daleč od mehiškega pravosodnega sistema.
Po drugi strani imam pogosto občutek, kot da teče življenje nekje drugje. Na račun udobja in varnosti človek nekaj neizogibno tudi izgubi: ko greš v Ljubljani iz hiše, je največje tveganje to, da te bo policija ustavila in ti zaračunala kazen za vožnjo kolesa brez rok.

Str. 139
...
Edino, kar nočem, je to, da kaj pojasnjuješ, mi reče Črni.
Da pojasnjujem kaj?
Da me razlagaš, stari. Nočem, da me pojasnjuješ. Rad bi, da poveš, kaj se je zgodilo, nič drugega. Nobenih psiholoških razlag. Zato so mi všeč tvoje kronike, ker skoraj nikoli nikogar ne pojasnjuješ.

Str. 166Nagrajena knjiga: 

nagrada novo mesto 2021

Cobiss povezava

Glej tudi

link RTV SLO
link Ljubljana-mesto literature
link Delo
link airBeletrina


Ključne besede: MEHIČANI, NASILJE, FILMSKI REŽISERJI, FILMSKI USTVARJALCI


Prispeval/-a: Julijana Voroš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Objavljeno: 2.3.2021 15:06:53
Zadnja sprememba: 28.8.2021 12:56:31
Število ogledov: 995