Dobre knjige
4431 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dnevnik naciskina
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,0
Št. ocen:1

Ingo Hasselbach

Dnevnik naciskina

V Ljubljani, Cankarjeva založba, 1996

Št. strani: 138


Prevedla: Maja Novak


Zbirka: Najst
Žanr: avtobiografski roman (mladinski), družbenokritični roman

Narodnost: nemška književnost

"Danes se mi zdi nemogoče, da sem v javnosti res izgovarjal nacistična gesla in spodbujal mlade, naj se pridružijo gibanju." (str. 135)

Knjiga "Dnevnik naciskina" je prvoosebna pripoved avtorja Inga Hasselbacha. Avtor svojo življenjsko zgodbo piše v prvi vrsti svojemu odtujenemu očetu. Razložiti mu želi, kako se je v življenju znašel na poteh, ki so ga pripeljale v neonacizem, ter kasneje razloge, ki so ga pripeljali do tega, da se je javno umaknil iz neonacističnega življenja in preselil v tujino. Ingo nas popelje skozi svoje otroštvo vse do najstništva in nam opiše prvo zaporno kazen, kjer so ga kot mladega fanta pravzaprav "potisnili" v roke starejših nacistov (političnih zapornikov), ki so mladim prišlekom v glavo radi vtepali nacistično ideologijo. Nato nam predstavi svet neonacizma v Nemčiji v devetdesetih letih prejšnjega stoletja; skozi pripoved tudi vidimo, kako mu je uspelo, pravzaprav kot mlademu fantu, postati vodja tega gibanja. Ob koncu pripovedi razkrije razloge, zakaj se je odločil zapustiti gibanje, ki ga je sam pomagal ustvariti. Ingo skozi pripoved ne išče izgovorov za svoja dejanja, ampak le naniza gola dejstva. Ob javnem izstopu iz gibanja ni obtožil le drugih, ki so bili del gibanja, temveč tudi sebe. Ko je svoj izstop javno objavil, je od svojih bivših "kameradov", kot jih imenuje sam, prejel veliko smrtnih groženj in zapriseg k maščevanju. Knjiga je zaradi svoje tematike vseskozi aktualna, še posebno v času, ko se v zahodnem svetu pojavlja vse več strahu pred drugimi kulturami. Ingo Hasselbach, rojen 14. julija 1967 v Berlinu, je od svojega izstopa iz nacističnih krogov aktiven pri ozaveščanju o tematiki in vseskozi želi mlade odvrniti od poti sovraštva, ki jo je prehodil sam.Odlomek iz knjige

Seveda se bom moral vedno znova soočati s svojo neonacistično preteklostjo, čeprav mi ni več do tega, da bi govoril o njej. Za sabo sem pustil nek svet in vseh motivov za svojo odločitev ne bom nikoli razkril. Še sam jih ne poznam. V nekem trenutku sem se zavedel, da je tisto, kar počnem, napačno in nevarno. Povrh vsega pa je tako početje v svetu, kjer so vse države povezane med sabo, celo smešno.

(str.138)

Cobiss povezava


Ključne besede: NACIZEM, NACISTI, NEONACIZEM, NACIONALIZEM


Prispeval/-a: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Objavljeno: 30.12.2020 17:48:07
Zadnja sprememba: 30.12.2020 18:11:13
Število ogledov: 1101