Dobre knjige
4047 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Spomini Marije, škotske kraljice
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Carolly Erickson

Spomini Marije, škotske kraljice

Ig, Anu Elara, 2010

Št. strani: 350


Prevod: Barbara Hvala Pelicon


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Carolly Erickson predstavi zgodbo škotske kraljice Marije Stuart v presunljivih spominih. Marija se je, ko je bila stara le petnajst let poročila s francoskim kraljem. Zelo hitro je postala mlada udova in prevzela nemirno škotsko kraljestvo ter se vseskozi borila za svoj prestol. Ljudje so verjeli, da je zakonita kraljica Anglije ravno Marija, ne pa njena sestrična, kraljica Elizabeta I, vendar je to le vrglo olje na ogenj, kajti njun boj se je končal z Marijino usmrtitvijo. V tem zgodovinskem razvedrilnem romanu se prepleta resnična zgodovina z domišljijskimi opisi, vendar včasih lahko v domislicah najdemo bogatejšo resnico kot v mamljivo razdrobljenih, pogosto nezanesljivih zgodovinskih podatkih. In čeprav z razlogom verjamemo, da je lord Bothwellski v resnici umrl v danskem zaporu leta 1578 in ni izvedel za končno usodo Marije Stuart, nekateri dvomijo o identiteti ostankov preminulega zapornika. Morda je lord Bothwellski pobegnil in življenje preživel neznano kje.Odlomek iz knjige

Bobneč, glasen pok se je zarezal v noč, stresel zidove palač in vsi, vključeno z menoj, smo zagnali velik vik in krik. Ali so nas napadli se bodo zidovi okrog nas zrušili? Nadvse prestrašena sem skočila iz postelje in se poskušala otresti zaspanosti. Nato sem se spomnila. Moral je biti smodnik. Smodnik, za katerega mi je Jamie obljubil, da nas ne bo ogrožal.
Pričakovala sem še več eksplozij. Zato sem si naglo nadela krzneno splano srajco in copate, medtem ko so stražarji prihiteli v spalnico, saj niso vedeli od kot prihaja nevarnost, vendar so bili odločeni, da me obranijo pred njo.

(str. 163)

Cobiss povezava


Ključne besede: ŠKOTSKA, ZGODOVINA, ŠKOTSKA KRALJICA


Prispeval/-a: Tina Škrokov, Knjižnica Koper
Objavljeno: 19.11.2020 12:26:47
Zadnja sprememba: 19.11.2020 12:26:47
Število ogledov: 473