Dobre knjige
4814 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Čuvaj sna : pesmi
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Vinko Möderndorfer

Čuvaj sna : pesmi

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2020

Št. strani: 107


Žanr: pesem

Narodnost: slovenska književnost

"Vedel sem da nima smisla / da si od drugje / da se sevet ustavi / ko je konec objema" (str. 37)

Vinko Möderndorfer je pisatelj, dramatik, esejist, gledališki, filmski in televizijski režiser. Njegova literarna dela so prevedena v številne tuje jezike, zanje je prejel najvidnejše slovenske literarne nagrade. Pričujoča pesniška zbirka je intimno refleksivna govorica osebnega in svetovljanskega čutenja sveta. Povečini gre za ljubezensko liriko, prepleteno z eksistencialno nujo stvarnega, s človeško bližino in nenehnimi oddaljevanji, samospraševanji, čudenji. Pesnik ubija z lastnim nebom. Odvrže na smetišču. Zaklene v hladilnik svoje duše in zagrebe ključ. V so-odnosu je zgodba in parno število in žalost. In nekaj z globino vmes. Kar je za pesem dovolj, kot pravi sam. Čuvaj sna je naslov, ki ga je izbral zato, ker sta danes v svetu vladarja denar in moč, na drugi strani pa zaodsevne poezija kot čuvaj sna in sanj. Če so bile poprej pesmi sonetne, lirične, so v tej zbirki nedvomno bolj pripovedne, kar pa ne zanika dramatično-romantičnega vidika sveta. Pesniška zbirka je razdeljena na štiri cikle: Dom, Sestaviti čas, Balade in Postelje.Odlomek iz knjige

Nimam toliko rok
kolikor imam objemov
nimam toliko kože
kolikor imam zemljevidov poti
do tebe
nimam toliko ust
kolikor imam ugrizov
nimam toliko zlata
samo malo ga počiva v moji glavi
da bi odkupil
vse tvoje krike
nimam toliko besed
čeprav čutim željo po graviranju
vijug tvojega telesa
na moje prazno srce
nimam toliko časa
toliko živlenj
toliko pesmi
da te ne bi ljubil
zdaj

(str.40)

Cobiss povezava


Ključne besede: BLIŽINA, LJUBEZEN, ČUTENJE


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 9.7.2020 10:11:43
Zadnja sprememba: 31.8.2020 13:23:12
Število ogledov: 1007Kritike

Piše Petra Koršič


Vinko Möderndorfer: Čuvaj sna


 


Konec leta 2018 je Vinko Möderndorfer ob svoji 60-letnici naredil izbor iz celotnega pesniškega opusa za odrasle in tako izbral pesmi za knjigo Predanost. Čuvaj sna je prva zbirka po njej. Tudi ta prinaša sporočilo, da je Vinko Möderndorfer predvsem pesnik, ne glede na to, kateri poklic opravlja. V razponu od čuvája sna do spoznanja čúvaj sna izraščajo ljubezenske pesmi štirih ciklov.


Möderndorferja preokupira ljubezen, vendar ne gre za klasične ljubezenske pesmi ali pesmi o ljubezni. Redko sicer je tako, da je v Čuvaju sna v igri dvojina, da gre za srečanje, bližino, ljubezen, povečini pa gre za samost, samoto in odnos z bolečino ter poskuse bližin, presunljive poskuse ljubezenskih srečanj in srečevanj. Tudi s Čuvajem sna Möderndorfer potrjuje, da je pesnik romantične in romanticistične mehkobe in bolečine. Znotraj teh koordinat se zvrstijo pesmi v štirih razdelkih: Dom, Sestaviti čas, Balade, Postelje.


Razlogi oziroma níti za določeno bolečino sežejo tudi v Čuvaju sna globoko nazaj, do otroštva. Kakor v zbirki Kot belo, kot ljubezen (2015), ki je izšla pred izborom Predanost, tudi v Čuvaju sna beremo pesemske drobce zamer, razočaranj. Tematiziran odnos mati – sin odzvanja v Čuvaju sna v prvem razdelku Dom. Dom je razdelek smrti in njene bližine. Tako je (večpomenski) dom zajet kot prvo domovanje s starši in kot zadnje domovanje, dom starejših občanov. Tudi v tem delu gre za ljubezen, posebno obliko ljubezni, za človeško ljubezen in sočutje.


Pred cikli/razdelki je pesem Skopni, ki nakazuje minevanje. Minevanje je tematizirano čez vso knjigo na različne načine: od soočenja s smrtjo ljubih oseb, prek avtopoetskega spraševanja o razlogih za nastanek pesmi ali za njeno umanjkanje do premagovanja melanholije in občutka konca s poskusi bližin in ljubezenskih odnosov. Sen nastopi v tej knjigi kot sen v pomenu spanja, spanca, vendar tudi sanj, ki jih sanjamo med spanjem, in sanj kot želja. Še bolj domiselno je to, kar je Möderndorfer napravil s snom, ko ga je postavil ob besedo »čuvaj«. Ta je v glagolskem velelnem (natančno želelnem) pomenu napotilo, spoznanje ali modrost, da je treba sanje in spanec čuvati, negovati. Če pa besedo »čuvaj« vzamemo samostalniško, je to tisti, ki čuva svoja ali drugih sna in želje. Tako se že z naslovom Vinko Möderndorfer pomakne v mehkejši svet doživljanja ljubezenskih bližin in razdalj.


Če je bil v Kot belo, kot sneg še izrazito erotičen, občasno tudi grobo erotičen, sta ljubezen in erotika v Čuvaju sna zavezana ljubezni kot naklonu v življenje. Tudi v tej knjigi Möderndorfer vzpostavi dvojico eros – tanatos, ob ljubezni minevanje in smrt. Ob smrti potegne še nit, povezavo na občutek sokrivde in s tem vpelje čut za solidarnost, sočloveka in navsezadnje poudari nujnost odgovornosti posameznika v družbi. Na primer pesem Svet je pohabljen. V pesmi Ne jemlje me resno pa izpiše nemoč, ki se človeka polašča kljub aktivni drži.


Nemoč se kljub poskusom še izraziteje izkaže v drugem razdelku Sestaviti čas, ki je posvečen ljubezenski dvojini oziroma času po razpadu nje. V pesmi Ničesar ne veš se mu izpiše beseda »zastoj«, ki je tudi naslov njegovega najnovejšega celovečernega filma. Stanje zastoja sicer ustreza knjigi, vendar v pomenu začasnega zastoja, ne pa zatečenega stanja. Vzdušje je, kljub težkim temam, pozitivno in zračno, manj melanholično, kot ga poznamo iz prejšnjih zbirk, izpisano z upom, brezmejnim upom, čeprav pesnik zapiše nekje: Brez upa zmage. To bi lahko šaljivo prebesedili: četudi brez upa zmage, vsaj z upom poraza – gre v najnovejši Möderndorferjevi pesniški zbirki še vedno za up, na njem je poudarek.


Pesmi brez ločil so v tej knjigi prečiščene in smiselno postavljene. Če sem v kritiki knjige Kot belo, kot ljubezen pogrešala neko založniško, uredniško roko, jo v Čuvaju sna lahko pohvalim. Vsakemu razdelku je dala naslov ena pesem iz razdelka, le tretji razdelek, v katerem je tudi naslovna pesem Čuvaj sna, je naslov Balade dobil po podnaslovu prve pesmi Odhod. Zadnji razdelek so Postelje. Na kratko in za konec: čeprav so postelje kraj srečevanj, je v knjigi predvsem veliko odhodov, zapustitev.

Petra Koršič, 23. december 2022