Dobre knjige
4431 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Povračilo
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Gert Ledig

Povračilo

Ljubljana, Beletrina, 2020

Št. strani: 219


Prevod: Marko Košan
Spremna beseda: Igor Grdina


Zbirka: Knjižna zbirka Beletrina
Žanr: družbeni roman, vojni roman

Narodnost: nemška književnost

Brezkompromisno

Vojna. Bombardiranje. Kaos. Goreče in porušene stavbe, pokvečena telesa v njih, pod njimi in okrog njih. Mesto se ruši in požirajo ga ognjeni zublji. Gert Ledig je z romanom Povračilo napisal delo, ki bralca dobesedno prenese v kakšno od nemških mest, ki ga proti koncu 2. svetovne vojne neusmiljeno bombardirajo zavezniška letala. Neposredno. Precej bolj kot kakšna dokumentarna literatura, ki opisuje povračilne ukrepe zavezniških sil, ki so nastali zaradi nacističnega terorja nad civilnim prebivalstvom in tudi zaradi tega niso bili nikdar obravnavani kot zločin nad človeštvom, a bi zagotovo morali biti, če bi bil ta svet količkaj pravičen. Pa ni, saj zgodovino vedno pišejo zmagovalci, ki s svojim nasprotnikom vedno brezkompromisno obračunajo. Povračilo je brutalen roman. Roman o absurdnosti 2. svetovne vojne in vseh vojn. Roman, ki ga moramo prebrati, da se vseh grozljivosti vojne morije ponovno zavemo in o njih razmišljamo. Vedno in povsod. Z upanjem na kakšno morebitno vojno v prihodnosti manj, pa čeprav se dozdeva takšno upanje še tako brezupno.Odlomek iz knjige

Nikolaj se je vzravnal. Splezal je do roba jarka. Desko pri Rastjevovih nogah je uporabil kot stopnico. Bombe so treskale na zemljo kakšnih dvesto metrov stran. Eksplozije so donele. Blato je letelo na vse strani. Stekel je proč. Čikin je prijel Rastjevo za rokav. Povlekel ga je navzgor. Drug drugemu sta pomagala čez zidec.
Zdaj bomo dobili kruha, se je zahihital Rastjeva.
Na travniku sta se objela kot brata. S prepletenimi rokami sta hotela kreniti naprej. Zažvižgalo je ... raztrgalo ju je na licu mesta. Meso je odpadlo z njunih kosti. Rastjevovo roko je odneslo skozi zrak. Pogrizeni usnjen pas je počil. Sekundo kasneje je na mestu, kjer sta stala, zazijal krater. Njuna kri se sploh ni razlila po tleh, saj je prej izparela in izpuhtela.
Nikolaj Petrovič se je obrnil. Videl je, kaj se je zgodilo. Nato se je odpravil dalje.

(str. 80 - 81)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Beletrina
link Beletrina v živo


Ključne besede: 2. SVETOVNA VOJNA, BOMBARDIRANJE, ŽRTVE, NEMČIJA


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 23.6.2020 17:42:55
Zadnja sprememba: 11.5.2022 9:49:47
Število ogledov: 1106