Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Aleksandrida
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,5
Št. ocen:2

Vladimir Pištalo

Aleksandrida

Ljubljana, Modrijan, 2014

Št. strani: 79


Prevod: Đurđa Strsoglavec


Zbirka: Svila
Žanr: novela

Narodnost: srbska književnost

Nič več, kot le človek

Aleksandrida je novela, zelo kratka, a toliko bolj poetična zgodba o življenju enega največjih mož in vojščakov, kar so kdaj obstajali, Aleksandru Velikemu. Pištalo, mojster literariziranih biografij, začne njegovo zgodbo, kako bi sicer drugače, z rojstvom, na dan, ko so ognjeni zublji zajeli svetišče Artemide Efeške. Aleksander, ustvarjen iz ničesar, odrašča in zamenja igranje na liro za veliko bolj resno in nevarno igro. Igro osvajanja sveta. Zvesti pesnik in soborec Klejt mu v eni od bitk reši življenje. A Aleksander je opijanjen od uspehov in zgodi se, da Klejtu vzame življenje. Od takrat ga muči žalost, vojska se mu ob reki Ganges upre in noče naprej. Aleksander ne posluša, kaj mu šepečejo zvezde. Čeprav nekoč največji, postane v sebi neskončno majhen. Nič več ni, kot le človek. Vladimir Pištalo je Aleksandrovo življenje popisal na vsega devetinsedemdesetih straneh, ki pa prinašajo izjemno globino razumevanja bistva življenja v spremljavi njemu značilnega podajanja zgodovinskih dejstev, z uporabo metafor in mitov, ki pred nami oživijo. Še tako velik val se vrne v izhodišče, potem, ko ga mivka vpije. Aleksander je bil velik val, eden največjih, ki ga zgodovina človeštva pomni. A še za tako velikim valom - človekom, ostane vse, kot je že nekdaj bilo. Vse, kar je dano človeštvu, vztraja. Še zlasti žalost, šibkost, zavist, zlo, trpljenje in kar je drugih tegob tega sveta.Odlomek iz knjige

Aleksander je razgalil svojo uvelo moškost in vprašal:
Kaj je močnejše, življenje ali smrt?
Življenje, je zakrakal gimnosofist. Zato, ker prenese toliko zla.
Nato je pogledal s strašnimi očmi in dodal:
Ime mi je Sfines.
Sfines je nekoč znal vse jezike, vendar petsto let ni govoril, zato je zdaj s krakanjem spominjal na vrano, s sikanjem pa na kačo. In ta nesmrtni čudež je zdaj s kačjim sikanjem vprašala Aleksandra, ali se mu je kdaj zgodilo, da je kateremu svojih oficirjev zaupal poveljevanje vojski.
Večkrat, je odgovoril kralj.
Tako so tudi bogovi storili s tabo in spustili oblast na nižjo raven. Ti si božji general. Izkoristi to stanje, dokler lahko.

(str. 57, 58)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladina
link Bukla


Ključne besede: VLADARJI, MITOLOGIJA, BIOGRAFIJA, ALEKSANDER VELIKI


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 21.9.2017 19:24:22
Zadnja sprememba: 6.4.2022 16:12:19
Število ogledov: 2008