Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Cesar je vojsko odposlal : roman o Sarajevu
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Janko Ferk

Cesar je vojsko odposlal : roman o Sarajevu

Celovec, Mohorjeva, 2014

Št. strani: 153


Prevod: Ana Grmek


Zbirka: Austriaca: sodobna avstrijska književnost
Žanr: zgodovinski roman, biografski roman

Narodnost: avstrijska književnost

Franc Ferdinand versus Gavrilo Princip

Prva svetovna vojna. Zadnja leta je povsod okrog nas, saj se obeležuje sto let od njenega začetka. Upamo, da bomo praznovali njen konec. O njej je izšlo veliko literature, fotografskih monografij, zbornikov, spominov, kar je zelo zanimivo glede na njeno oddaljenost, znanstvenih monografij, morda še najmanj leposlovja. Avstrijski pravnik in pisatelj Janko Ferk je napisal kratek zgodovinski roman. Najprej nas seznani z življenjema dveh protagonistov. Prvi je Franc Ferdinand Karel Ludvik Jožef Marija Habsburški, nečak cesarja Franca Jožefa, ki se je rodil leta 1863 v Gradcu in je po smrti bratranca Rudolfa postal prestolonaslednik Avstro-Ogrskega cesarstva. Drugi, Gavrilo Princip, se je rodil v Obljaju blizu Bosanskega Grahovega leta 1894 uslužbencu in polkmetu, ki je imel devet otrok, od katerih jih je šest umrlo v otroštvu. Njuni življenji sta bili tako različni in oddaljeni, da bolj ne bi mogli biti, a je bilo že tako, da sta se srečala iz oči v oči. To se je zgodilo v Sarajevu 28. junija leta 1914, ko je Princip z dvema streloma iz pištole "dal znak" za začetek vojne. Ironija je, da je ubil bodočega cesarja, ki je bil proti vojni. Janko Ferk stvarno in natančno, v obliki dnevnika, popisuje, kaj se je dogajalo v Sarajevu, tik preden so nespametni svetovalci starega cesarja, »ki je hotel v resnici zaspati in je bil že sit vojne«, skupaj z njim sprožili vihar nasilja, ki je požrl sedemnajst milijonov ljudi in zbrisal z zemljevida Evrope starčevo šeststoletno cesarstvo.Odlomek iz knjige

Princip je dal štartni strel za zadnji krog v spopadu med Avstro-Ogrsko in Rusijo. Med Avstrijci in Slovani.

Habsburžani so morali po šest sto letih vodenja državniških poslov, v katerih sonce dolga leta ni nikoli zašlo, te predati.

Pred tem je daleč stran od svoje ljubljene srbske domovine po dolgotrajnih mukah v Terezinu devetindvajsetega aprila tisoč devetsto osemnajst umrl Gavrilo Princip.

Zaporniškemu pazniku, ki mu je podpiral glavo, ko je dokončno izdihnil zadnji ostanek svojega klavrnega življenja, je v hudih bolečinah, preden so se njegove oči zastrmele v prazno, izrekel stavek: Ne vem, ali sta bili krogli moji.

(str. 149)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
link Mohorjeva založba, Hermagoras verlag


Ključne besede: VOJNA, ATENTATI


Prispeval/-a: Tatjana Mavrič, Knjižnica Medvode
Objavljeno: 7.1.2017 23:04:51
Zadnja sprememba: 15.9.2022 14:24:00
Število ogledov: 3711