Dobre knjige
4434 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Svet ni meja
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Tomaž Humar

Svet ni meja

Zagorica nad Kamnikom, Third Eye, 2016

Št. strani: 209


Žanr: potopis, spomini, avtobiografski roman

Narodnost: slovenska književnost

209 dni, 28.968 kilometrov, 5 kontinentov.

Tomaž Humar je 28. februarja 2016 po 209 dneh prikolesaril nazaj na izhodišče svojega podviga v Debrecen na Madžarskem in z 19 leti in 308 dnevi postal najmlajši Zemljan, ki je prekolesaril svet. Takoj po opravljeni maturi se je namreč sam odpravil na pot okrog sveta. Za njegov projekt je vedela le peščica ljudi. Od doma mu je logistično pomagala sestra, zanašal pa se je lahko le nase in na supermoč nutelle. Dan za dnem, brez dneva počitka, je poganjal pedala. 140 kilometrov na dan, vsak dan, smer zahod, ves čas veter v prsi. Tako kot za njegovega očeta Tomaža Humarja ni bilo nemogočih poti, jih ni bilo tudi zanj. Pedala je poganjal v vetru, dežju, mrazu in peklenski vročini. Pedala je poganjal, ko je bežal pred podivjanimi psi in ko ga je skoraj povozil nekaj tonski tovornjak. Pedala je poganjal v gostem prometu velemest in v praznih puščavskih prostranstvih. Pedala je poganjal kronično utrujen, lačen, dehidriran in neprespan. Ustavila ga ni niti nevarna bolezen sredi Indije, zaradi katere je moral jesti po pet različnih tablet vsak dan. Tomaž Humar je pri svojih neverjetno zrelih devetnajstih letih dokazal, da zanj svet ni meja. In kot pravi sam: »Življenje je dolga sled brez cilja, ko se življenje konča, ni zmagovalca ali poraženca ... Ostane le zgodba o človeku.«Odlomek iz knjige

Stvari v življenju, ki jih imamo ... Pa se sploh ne zavedamo, kako srečni smo lahko, da jih imamo, jemljemo jih za samoumevne. Podobno kot lasje. Vsi jih imamo in se sekiramo, kako stojijo, ko pa jih enkrat nimaš več in si plešast, bi dal pa vse na svetu za eno bedno frizuro.

Takšen projekt bo izpostavil celo vrsto lastnosti, ki so potrebne, da ti uspe ne le v tem trenutku, ampak v življenju. Volja, prilagodljivost, vera vase, znanje, potem pa je tu še tisto, kar dela vsakega človeka drugačnega, to je tvoja bit oziroma nrav, ta je najpomembnejša. Najpogostejši stavek, da nečesa ne naredimo, je ne da se mi, pokličeš prijatelja ali punco in vedno je isto - če nimajo volje za nekaj, enostavno rečejo, da se jim ne da. Volja je ključ, vsi se rodimo z njo. Voljo do življenja imaš v sebi od rojstva, ogenj, ki ga nosiš v sebi, je ta volja. Tisti, ki imajo v sebi veliko ognja oziroma zagona, imajo lastnost, ki ji pravimo volja, voljni so živeti in želeti.

(str. 213)

Cobiss povezava

Glej tudi

link 24 ur
link Galarna.si
link http://www.tomazhumarbike.com/
link Siol.net


Ključne besede: SPOMINI, POTOPISI, KOLESARJENJE, POTOVANJA OKOLI SVETA


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 7.1.2017 9:38:58
Zadnja sprememba: 11.1.2017 9:31:22
Število ogledov: 2843