Dobre knjige
3732 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Živeti do konca : življenjska modrost izjemnega človeka Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,7
Št. ocen:3

Morris S Schwartz

Živeti do konca : življenjska modrost izjemnega človeka

Tržič, Učila, 2000

Št. strani: XV, 107


Prevod: Igor Majaron


Žanr: spomini, življenjepis / biografija

Narodnost: književnost ZDA

Življenje je dar!

Morrie Schwartz se je rodil v rusko židovski družini v Chicagu. Gimnazijo je končal v New Yorku, študij sociologije v Chicagu, nato se je odločil za socialno psihologijo. Delal je v bolnišnici za duševno bolne in skupaj s sodelavcem Alfredom H. Stantonom napisal knjigo The Mental Hospital, ki je postala klasično delo socialne psihologije. Nato je predaval na univerzi Brandeis. Zavzemal se je za reveže in enakost vseh ljudi. Vodil je tečaje skupinske dinamike. Zavedal se je, kako pomembno je odpreti se drugim. Udeležence je učil, da ne smejo nikogar obsojati, saj so del skupnosti. Vedel je tudi, da skupnost vpliva na posameznika. S prijatelji je ustanovil skupnost za psihoterapijo The Greenhouse. Ko mu je bilo 78 let, je zbolel za degenerativno boleznijo ALS. Tedaj se je odločil, da preko sredstev javnega obveščanja spregovori o bolezni, propadanju in smrti. Premnogi bralci, gledalci in poslušalci so se mu v pismih zahvaljevali, ga prosili za tolažbo ali nasvet. V letu njegovega umiranja so ga obiskovali prijatelji, ki so mu tudi pomagali napisati knjigo, kako polno in mirno živeti do konca. Prevod dela: In his own words. , Uvod / Paul Solman: str. VII-XV.Odlomek iz knjige

Rad bi zaključil s prispodobo, ki mi jo je povedala učiteljica meditacije. To je zgodba o valu.
Živel je majhen val, ki se je pozibaval na morski gladini pred obalo in se ob tem zelo zabaval. Nenadoma pa je spoznal, da se bo raztreščil ob obali. Velik, prostran ocean ga je neizbežno gnal proti obali. Moj bog, kaj se dogaja z mano? se je spraševal s kislim in obupanim izrazom na obrazu. Mimo je prineslo drug val, ki se je prav tako pozibaval na morski gladini in se ob tem zelo zabaval. In drugi val je dejal prvemu: Zakaj pa si tako potrt? Prvi val je odvrnil: Ničesar ne razumeš. Žene te proti obali, kjer se boš raztreščil. Drugi val pa mu je odgovoril: Ne jaz, ampak ti ničesar ne razumeš. Saj sploh nisi val; si le del velikega oceana.
Tudi sam menim tako. Nisem val; sem del človeštva. Umrl bom, vendar bom tudi živel dalje. V drugi obliki? Kdo ve? Toda verjamem, da sem del mogočnejše celote.

(str. 106-107)

Cobiss povezava


Ključne besede: ŽIVLJENJSKA MODROST, UMIRANJE, UMIRAJOČI, BOLNIKI, SMRT, PRIJATELJSTVO


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 14.7.2016 13:08:23
Zadnja sprememba: 15.7.2016 12:00:24
Število ogledov: 2402