Dobre knjige
4503 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mustang
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Lenart Zajc, Maja Martina Merljak

Mustang

Novo mesto, Goga, 2006

Št. strani: 141


Žanr: družbeni roman

Narodnost: slovenska književnost

"Kam gredo najstniki, ki imajo pri sedemnajstih občutek, da bodo živeli večno in da ne bodo nikoli dosegli magične meje trideset let?"

Romanček, ki sta ga skupaj ustvarila Slovenca, pisatelj in vstajnik Lenart Zajc ter igralka Maja Martina Merljak. Zgodbo nam nizata oba - on skozi osrednja moška lika, Malega in Blaža, ona skozi ženski lik, Marjetko. Kot v spremni besedi zapiše že Jelka Ciglenečki ("Kam gredo najstniki, ki imajo pri sedemnajstih občutek, da bodo živeli večno in da ne bodo nikoli dosegli magične meje trideset let?") gre za roman o odraščanju in žalosti, ki enkrat po tridesetem letu doleti vsakogar med nami. Zgodba Malega, Blaža in Marjetke nas vodi skozi njihova divja najstniška leta, ko jih je uporništvo popeljalo v prevzgojne domove in kasneje na družbeno-sprejemljiva pota. Pa so ta pota, življenja, ki jih živijo v sedanjosti res tisto, kar so si želeli, kar so iskali in po čemer so hrepeneli? Lahko še kaj spremenijo ali je po tridesetem letu za upanje in nove poti že prepozno? Se uporništvo lahko predrugači, se prilagodi? Poletno, hkrati nežno in polno besa, obarvano z razburljivimi opisi neke subkulture.Odlomek iz knjige

Egu je neznosno dobro delo, v bistvu, kot da bi se pomladil za celo desetletje. Spet sem star petnajst in nekaj, kot takrat, kot tisto zadnje skupno poletje, in spet je cel svet moj. Objestnost, ki jo je sčasoma neopazno izrinila servilna vljudnost, je spet tu. Res hec, kako čarobna je moč enega samega trenutka. Ali pa je to vpliv punce z oranžnimi lasmi, ki sem jo izgubil, zdaj pa sem prepričan, da je tu samo zame, za zmerom?

(str. 119)

Cobiss povezava

Glej tudi

link O knjigi, Založba Goga
link AirBeletrinina knjiga priznanj, Lenart Zajc
link O Maji Martini Merljak na spletni strani Špas Teatra


Ključne besede: SUBKULTURA, AVTOMOBILI, DRUŽINSKI ODNOSI, KAZNIVA DEJANJA, ROMANTIKA, ODNOSI MED SPOLOMA, LJUBEZEN


Prispeval/-a: Katra Hribar Frol, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Objavljeno: 24.5.2016 17:42:48
Zadnja sprememba: 24.5.2016 18:08:13
Število ogledov: 2112