Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Kako sem spoznal Violet Park
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:3

Jenny Valentine

Kako sem spoznal Violet Park

Dob pri Domžalah, Miš založba, 2009

Št. strani: 155


Prevod: Jana Ambrožič


Zbirka: Z(o)renja
Žanr: mladinski roman (mladinski)

Narodnost: angleška književnost

Ko te kot častnega gosta pozabijo v taksiju. V žari.

Kako sem spoznal Violet Park je duhovita zgodba, malce nenavadna, pa zato toliko bolj zanimiva za branje. Morda se nam na začetku zazdi morbidna, a v sebi skriva obilo humorja. Glavni junak je 15-letni Lucas Swain, ki trpi zaradi zakonskih težav svojih staršev. Oče, novinar, izgine čez noč in Lucas za to obtožuje svojo mamo. Vse pa se spremeni z najdbo žare Violet Park. Lucas začuti izredno odgovornost do pozabljene žare, loti se raziskovanja, ki ga privede do povezave z njegovim izginulim očetom. Kako sem spoznal Violet Park je zgodba za mlade in odrasle bralce. Zagotovo nas v branje prepriča drugačnost zgodbe, poglobljena tematika, zanimiva vsebina in kvaliteta napisanega. Skratka, tole je roman za vse, ki imate radi kaj novega, svežega in drugačnega, ki je hkrati na visokem nivoju. Preden je Valentinova napisala Violet Park, ki je bil njen prvi roman, je kar petnajst let delala v prodajalni z živili. Sama pravi, da je v njej prodala več bio kruha, kot je besed v njeni prvi knjigi. Jenny Valentine je po tej prvi uspešnici napisala še vrsto mladinskih romanov, ki v svetu mladinske literature veljajo za kvalitetno branje.Odlomek iz knjige

Zraven je stala žara, za katero v prvem trenutku nisem vedel, da je žara. Mislil sem, da gre za pokal, škatlo s piškoti ali nekaj podobnega. Bila je lesena, marmorirana in lepo pološčena, da se je svetloba odbijala od nje. Strmel sem vanjo in poskušal ugotoviti, kaj predstavlja. Nisem se zavedal, da me nekdo ogovarja, vse dokler nisem začutil močnega vonja po cigari in ugotovil, da je nadzornik odprl vrata svoje kabine, ker s trkanjem na okence ni uspel pritegniti moje pozornosti.
Saj menda nisi prišel ponjo? je vprašal in jaz ga nisem razumel, vsi drugi pa so vedeli, o čem govori, saj so se mi začeli smejati v brk.

(str. 8)

Nagrajena knjiga: 

zlata hruška 2009

Guardian Children`s fiction Prize 2007

Cobiss povezava

Glej tudi

link Založba Miš
link Bukla


Ključne besede: DRUŽINA, DRUŽINSKI ODNOSI, DUHOVNOST, OSEBNOSTNI RAZVOJ


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 24.4.2016 14:37:58
Zadnja sprememba: 18.10.2022 14:21:33
Število ogledov: 4582