Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Prikriti junak
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,7
Št. ocen:3

Mario Vargas Llosa

Prikriti junak

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2015

Št. strani: 305


Prevod: Katja Mrak


Zbirka: Moderni klasiki
Žanr: družbeni roman, družbenokritični roman

Narodnost: perujska književnost

Vsakdanji junaki našega časa v boju proti nepravičnosti.

V barviti, s humorjem in čustvi obarvani pripovedi spremljamo zgodbi dveh Perujcev, moških srednjih let. Kljub temu da se moška ne poznata in živita v povsem drugačnih razmerah – eden je direktor družinskega avtoprevozniškega podjetja, drugi uspešen poslovnež s srcem umetnika, se oba sočasno zapleteta v nesrečno situacijo, ki je nista zakrivila sama. Prvi, avtoprevoznik Felicito Yanagué, nekega dne dobi pismo, v kateri mu – po vsej verjetnosti mafija – v zameno za mesečni znesek obljublja varnost, v nasprotnem primeru mu preti nevarnost. Drugega, Ismaela Carrera, tik pred upokojitvijo preseneti njegov bogati 80-letni šef z izjavo, da se bo poročil – in to s svojo več kot trideset let mlajšo gospodinjo. Prvi moški z vztrajanjem, da mafiji ne bo plačal niti beliča, drugi pa s trmastim vztrajanjem, da kljub grožnjam ne bo pomagal pri razveljavitvi poroke v prid šefovih malopridnih sinov, dokazujeta, da je človek lahko junak tudi v malih vsakodnevnih bitkah, če se le zavzame za to, kar je prav. Roman, z Nobelovo nagrado za literaturo ovenčanega perujskega pisatelja, se v večji meri kot pretekli Llosovi romani najde v lahkotnejšem, bolj sproščenem načinu zapisa zgodbe.Odlomek iz knjige

Se ti je zmešalo, Ismael? je nenadoma vzkliknil Rigoberto z zapoznelo reakcijo na novico. Se boš res poročil? Pri svoji starosti?
Gre za popolnoma razumno odločitev, ga je slišal odločno reči. Sprejel sem jo dobro zavedajoč se posledic. Najbrž je odveč omeniti, da boš imel probleme tudi ti, v kolikor boš moja priča. Konec koncev, zakaj bi razpravljala o tem, kar dobro poznaš.
Onadva vesta za to?
Ne sprašuj traparij, prosim, se je vznemiril šef. Dvojčka bosta vpila v nebo, premaknila zemljo in pekel, samo da se ne bi poročil, me razglasila za neuravnovešenega, me vrgla v umobolnico in še tisoč drugih stvari. Še morilca bi najela, da bi me pospravil. Vse to veš, pa si mi vseeno rekel da. Torej se nisem zmotil. Pošten, dobrodušen in plemenit človek si, kar sem si vedno tudi mislil. Hvala, stari.

(str. 24)

Nagrajena knjiga: 

Nobelova nagrada za književnost (Nobel Prize for Literature) 2010

Cobiss povezava


Ključne besede: OČETJE IN SINOVI


Prispeval/-a: Nastja Hafnar, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Objavljeno: 20.1.2016 15:25:58
Zadnja sprememba: 2.2.2016 8:50:58
Število ogledov: 3786