Dobre knjige
4902 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Sanjarjenja
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Patti Smith

Sanjarjenja

Ljubljana, Modrijan, 2013

Št. strani: 111


Prevod: Jure Potokar


Zbirka: Svila
Žanr: povest, spomini

Narodnost: književnost ZDA

Ameriška punk pevka, glasbenica, vizualna umetnica, slikarka in pisateljica Patti Smith je snopič Woolgathering prvič izdala za ožji krog prijateljev ob svojem petinštiridesetem rojstnem dnevu. Pred leti je ta osebnoizpovedna knjižica pesmi v prozi, dopolnjena z avtoričinimi družinskimi fotografijami, izšla tudi v širši izdaji, pri nas jo je založba Modrijan uvrstila v zbirko Svila. Izvirni naslov pomeni zbiranje volne, v prenesenem pomenu pa zasanjanost, raztresenost oziroma duhovno odsotnost. In tako se tudi bere ta knjižica. Mehki, zasanjani zapisi, spomini na drobne, na prvi pogled ne preveč pomembne dogodke iz mladosti. Zasanjanosti, ki so začele »dajati volno«: pesmi, prozo in risbe, ki so ustvarile eno najbolj živih, neposrednih in prepričljivih umetnic današnjega časa. Lirične miniature prežete s posebno nostalgijo tudi v bralcu sprožijo misli in razmisleke o njegovih sanjarjenjih.Odlomek iz knjige

Glasba sanjavcev, ki opravljajo svojo nalogo. Sklanjajo se, širijo, stresajo zrak. Zbirajo, kar je treba zbrati. Zavrženo. Oboževano. Drobce človeškega duha, ki so nekako ušli. Ujeti v predpasnik. Odtrgani z orokavičeno roko.
Iz vsega tega nastane oblak. In tako nebo spominja na človeško opero. Nemirno sprehajališče. Privlači škilasto oko. Pomirja utrujenega v igri gibanja, najavljajočega preprostost.
Sanjavci opravljajo svojo nalogo. Brez plače ali pogodbe; z enkratno, skupno milino.Cobiss povezava


Ključne besede: SPOMINI


Prispeval/-a: Alenka Žugič Jakovina, Valvasorjeva knjižnica Krško
Objavljeno: 20.7.2015 14:36:46
Zadnja sprememba: 20.7.2015 18:55:46
Število ogledov: 2119