Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

V ogledalu, v uganki
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:4









Jostein Gaarder

V ogledalu, v uganki

Ljubljana, Vale-Novak, 1998

Št. strani: 205


Prevod: Maja Caserman
Ilustracije: Martina Štirn


Zbirka: Vale-Novak
Žanr: družbeni roman

Narodnost: norveška književnost

Ko te obišče angel

Cecilija Skotbu je težko bolna deklica. Veliko časa je bila v bolnišnici, zdaj pa je doma. Nekega dne je skozi okno svoje sobe pomahala poštarju, on pa ji je pomahal nazaj, a je pri tem padel s kolesa. Cecilija se je razjokala. S solznim prstom je na okensko šipo narisala angela... Na božični večer počiva v postelji in prešteva cvetlice na zavesah v svoji sobi, a ni žalostna, pač pa se veseli življenja. In prav ta večer jo obišče gologlavi in bosonogi deček. Izkaže se, da je to angel Ariel, čeprav nima peruti. Ariel in Cecilija se pogovarjata o življenju, o Bogu, stvarjenju, Adamu in Evi, otrocih, veselju, smrti, večnosti in nebesih. Ariel razloži Ceciliji, da smo na svetu zato, da si ogledamo, kaj vse je Bog ustvaril za nas. Ko se rodimo, dobimo v dar ves svet: sonce, mesec, zvezde, morje, gozdove. In svet je ustvarjen vsakič znova, ko pride na svet nov otrok. Ves svet je uganka in vsi se nahajamo nekje v veliki Božji skrivnosti. Skozi pogovor Ariel Cecilijo počasi pripravi do tega, da začne sprejemati smrt in se je več ne boji. Čarobna in ganljiva zgodba z neobičajnimi dialogi, ki pa so polni modrosti, igrivosti in čudenja. Pravzaprav hvalnica življenja.



Odlomek iz knjige

Ampak Bog ima vendarle vsaj majčkeno rad tudi odrasle, kajne?
Seveda. Čeprav so po tistem, ko so bili izgnani iz raja, šli že majčkeno v franže.
V franže?
Ves svet jim je prešel v navado. Nam, angelom, pa ne, čeprav obstajamo že od vekomaj. Še zmeraj smo enako začudeni nad vsem, kar je Bog ustvaril. Odrasli so običajno že tako domači v svetu, da stvarstvo jemljejo za samoumevno. In ravno to je pri vsej stvari smešno, saj so tu le na kratkem obisku.
Se popolnoma strinjam!
O svetu se pogovarjava, Cecilija! Kot da svet ne bi bil senzacija! Nemara bi morala nebesa od časa do časa v največjih časnikih objaviti takšen oglas: Važno sporočilo vsem prebivalcem sveta! To niso zgolj govorice: SVET JE TUKAJ IN ZDAJ!



Cobiss povezava


Ključne besede: BOLNIKI


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 27.5.2015 17:27:16
Zadnja sprememba: 20.12.2017 12:43:08
Število ogledov: 3267