Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Wolf Hall E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Hilary Mantel

Wolf Hall

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2021

Št. strani: 735


Prevod: Dušanka Zabukovec
Spremna beseda: Dušanka Zabukovec


Žanr: zgodovinski roman

Narodnost: angleška književnost

Mož s posebnostmi

Burno dogajanje na angleškem dvoru v 16. stoletju, v obdobju vladavine Tudorjev, v času vznika reformacije ter ločitve anglikanske cerkve od rimskokatoliške, če naštejemo le nekaj vidnejših premikov v tedanji Evropi, je sedaj zaživelo tudi v slovenskem prevodu prvega dela trilogije angleške pisateljice Hilary Mantel. Čeprav so Tudorji redno privabljali literarno, odrsko in filmsko pozornost, je posebnost upodobitve v Wolf Hallu predvsem živost glavnih akterjev ter iskriv humor, ki ob zvestobi zgodovinski točnosti poskrbi za izvrsten bralski užitek. Dogajanje prvega dela obsega čas med leti 1527 in 1535, torej obdobje, ko Henrik VIII poskuša doseči razveljavitev svojega prvega zakona s Katarino Aragonsko, da bi se lahko poročil z Anne Boleyn in si priskrbel moškega naslednika. Razveljavitev razdeli Anglijo in večino Evrope, saj ji v prvi vrsti nasprotuje papež. A v ospredje pripovedi Mantel postavi Thomasa Cromwella, človeka, ki se pojavi iz ozadja, pravzaprav z dna, sina nasilnega kovača in pivovarja, ki se po zaslugi iznajdljivosti, razgledanosti in dojemljivosti za razbiranje človeškega karakterja znajde kot učenec kardinala Thomasa Wolseyja, po (in nakljub) njegovemu padcu v nemilost pa v enega ključnih igralcev, ki izsekava pot Henriku VIII. Cromwell je za osrednji lik romana odlična izbira, saj preko njegovih bistroumnih uvidov, besednih bodic in širokih osebnih stikov spoznavamo pestro zasedbo glavnih in stranskih likov, od ljudi nižjih stanov, do meščanov, duhovščine, aristokracije, umetnikov in učenjakov, kot je Thomas More. Kot velja za vsako dobro zgodovinsko fikcijo in kot se izrazi Cromwellov sin ob branju legend o kralju Arthurju, je “nekaj od tega resnica in nekaj laži, ampak vse zgodbe so dobre.” In zgodbe iz trilogije, ki jo začenja Wolf Hall in so Mantel prinesle kar dva bookerja in BBC-jevo serijo, so izredno dobre.Odlomek iz knjige

[Thomas] Boleyn se zasuče, da temna svila zašušti. So solze v njegovih očeh znamenje jeze? Svetloba je šibka, toda on, Cromwell, ima zelo ostre oči. Oh samo trenutek, sir Thomas ... reče kardinal. Glas mu zadoni čez dvorano in prikliče njegovo žrtev. Sir Thomas, spomnite se svojih prednikov. Družina Percy, če se ne motim, je najvišje plemstvo v deželi. Medtem ko so bili Boleyni kljub izjemni sreči, da ste se oženili s Howardovo, nekoč trgovci, ni res? Neki vaš soimenjak je bil londonski župan, kajne? Ali pa sem vaš rod pomešal s kakšnimi uglednejšimi Boleyni?
(...) Vrata zaloputnejo. Kardinal se oglasi: Pridi ven, pes. Sedi tam s komolci na mizi in glavo v dlaneh in se smeji. Glej in se uči, reče. Nikoli ne moreš izboljšati svojega rodovnika – in Bog ve, Tom, da si se rodil še v sramotnejšem stanu kot jaz – zato jih moraš venomer spominjati na njihova lastna merila. Oni so določili pravila; ne smejo se pritoževati, če jih jaz najstrožje izvajam.

(str. 90)

Nagrajena knjiga: 

bookerjeva nagrada (Man Booker Prize) 2009

National Book Critics Circle Award 2009

Cobiss povezava
Wolf Hall - Biblos


Glej tudi

link Mladinska knjiga
link Hermionin blog
link Neusmiljeno berem


Ključne besede: ZGODOVINA, POTOMCI, ZAKONSKA ZVEZA, ZAKONI, INSTITUCIJE, RAZVEZA ZAKONSKE ZVEZE, VOJNA ZGODOVINA, PRAVNIKI, ČAS, CERKEV, UMETNIKI, TUDOR (RODBINA)


Prispeval/-a: Špela Plestenjak, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 8.12.2022 13:56:04
Zadnja sprememba: 9.12.2022 10:57:30
Število ogledov: 778