Dobre knjige
5237 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mislim, da te poznam
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,0
Št. ocen:1









Mike Gayle

Mislim, da te poznam

Izola, Meander, 2022

Št. strani: 336


Prevod: Maša Mlakar


Žanr: družbeni roman, realistični roman

Narodnost: angleška književnost

Prevečkrat jemljemo vsakdanje stvari za samoumevne in niti ne vemo, kako zelo dragocene so, dokler jih ne izgubimo, posledice pa so lahko usodne. Včasih se namreč zgodi kaj, kar popolnoma spremeni naše življenje – to, kar smo in tisto, kar smo si želeli doseči. Vse to nam daje v premislek roman 'Mislim, da te poznam'. James DeWitt iz premožne družine in Danny Allen, ki dobi štipendijo za nadarjene, sta bila nekdaj sošolca na uglednem Kraljevem liceju. Medtem, ko je James živel privilegirano življenje nepremičninskega posrednika in se mu je obetala uspešna politična kariera, je Danny kljub prestižni nagradi opustil študij in zdaj brezposeln, brez vsakršne ambicije životari iz dneva v dan. Potem pa svojo vlogo odigra usoda. V Hrastov dom, kjer se kot oskrbovalec končno zaposli Danny, za krajši čas pride James, ki po hudi poškodbi možganov pred tremi leti ne more več skrbeti sam zase in je sicer v oskrbi preveč zaščitniških staršev. Med njima se začne razvijati posebno prijateljstvo. Ker se James želi spet osamosvojiti, prosi Dannyja, naj se vseli z njim v njegovo stanovanje in postane njegov pomočnik pri vsakdanjih opravilih, sam pa mu na svoj način pomaga spet najti smisel življenja. Mike Gayle nas v svojem drugem romanu, prevedenem v slovenski jezik, opomni tudi, kako nekateri ljudje popolnoma nepričakovano vstopijo v naše življenje in nam pokažejo, da s pomočjo drugemu še najbolj pomagamo samim sebi in da nam cilji, ki smo si jih zamislili sami, niso nujno tisti, ki so nam v resnici namenjeni. Tudi Dannyju in Jamesu, ki sta si želela doseči velike stvari v življenju, se to nazadnje uresniči, vendar ne tako, kot sta nekdaj načrtovala oziroma tako, kot so od njiju pričakovali drugi. Resnično lepa zgodba o novih priložnostih, pravem prijateljstvu in osebnostni rasti.



Odlomek iz knjige

Nisem mogel verjeti, da je lahko le en nesrečen dogodek v posameznikovem življenju dovolj in vse obrne na glavo. En dan si lahko še čisto normalen človek, potem pa se ti po spletu popolnega naključja zgodi nekaj, kar te spremeni za vedno.

(Str. 94)

Cobiss povezava


Ključne besede: PRIJATELJSTVO, NESREČE, POSLEDICE, MOŠKI, PRILOŽNOSTI, OSEBNOSTNA RAST, MOŽGANSKE POŠKODBE, POMOČ, ŽIVLJENJSKE ZGODBE, BREZCILJNOST


Prispeval/-a: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika
Objavljeno: 5.9.2022 19:36:39
Zadnja sprememba: 19.9.2022 18:20:07
Število ogledov: 1952