Zlomljeni april

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostalbanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Nikollë Berishaj
Ključne besede Albanci, Maščevanje, Tradicionalizem
Število strani

183

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kratek, a vsebinsko in sporočilno izredno močan roman – s težko, mračno in tragično zgodbo. Dogaja se nekje na začetku 20. stoletja na meglenem in deževnem albanskem višavju. Mladi Gjorg, osrednji lik, je brezizhodno ujet v še zelo živo albansko trdo tradicijo krvnega maščevanja, kanon, ki mu ne moreš uiti. Pravkar je z novim umorom prelil svežo kri: umoril je morilca svojega brata, in zdaj ga čaka ista življenjska usoda, ko bo on “plen”. Je na svojem zadnjem žalostnem potovanju po Planoti, kjer nepričakovano sreča par mladoporočencev. Hiter pogled na mlado, lepo žensko ga povsem prevzame in dodatno pretrese njegov že tako turoben, žalosten, obupan svet.

Glej tudi:

– Bližamo se območju senc, – je rekel, kot da bi govoril sebi, – tja, kjer pravila smrti vladajo nad pravili življenja. -In kako se razlikujejo tisti, ki so dolžni kri, od tistih, ki jo morajo dati? – je vprašala. – Črna ruta je enaka za vse, mar ne? – Da, enaka je. Pečat smrti je enak za tiste, ki smrt iščejo, in za tiste, ki jih smrt išče.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlomljeni april.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 151
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja