Vsakdanja norost [Elektronski vir] : o žalovanju, jezi, izgubi in ljubezni

Žanreksistencialistični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2019
Založba
Prevod Vera Čertalič
Ključne besede Elektronske knjige, Izguba, Jeza, Ljubezen, Norost, Smrt, Vnuki, Žalovanje, Ženske, Življenje
Število strani

224

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsakdanja norost je pripoved izjemne Lise Appignanesi. Rojena je bila v povojni Poljski, odraščala v Parizu in Montrealu, nato pa se v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja preselila v Veliko Britanijo. Vodi the Royal Society of Literature, piše za New York Review of Books, bila je predsednica angleškega PEN-a, londonskega Freudovega muzeja in mednarodne nagrade Booker. Že naslov pripovedi Vsakdanja norost nas pomiri. Zavemo se, da nismo edini, ki nas vsakdanje življenje kdaj pa kdaj ali kar pogosto pripelje na rob norosti. Predvsem nas na rob norosti pripeljejo življenjski dogodki, ki močno zamajejo naš svet. Ena izmed takih stvari je predvsem izguba najbližjih. Delo Lise Appignanesi je nastalo po smrti dolgoletnega partnerja, ko je občasno zdrsnila v stanje, ki je občasno mejilo na norost. Zapisi ji pomagajo ozavestiti žalovanje, jezo, izgubo, ki se pojavijo ob tem. Žalovanje, jezo, izgubo opiše s stališča osebnega doživljanja, postavi pa jih tudi v širši družbeni kontekst. V zelo ganljivih spominih se vrne tudi v svoje otroštvo. Opiše tudi doživljanje rojstva in odraščanja svojih vnukov, s pomočjo katerih se spravi z izgubo in v sebi znova odkrije ljubezen. Ob prijateljih in družini so bili vnuki oziroma otroci tisti, pri katerih je našla tolažbo. Kot je napisala sama, jo je našla v otroški sobi, polni prvinskih čustev, v kateri skakljajo tista neznansko nora bitja, ki jim rečemo otroci. Če sklenemo. Ob vsaki izgubi naših najbližjih, gre za izgubo ljubezni. Ko te ni in jo neznansko pogrešamo, naše življenje lahko prebudi samo nova doza iskrene, brezpogojne ljubezni. Smo odrasli sposobni iskrene, brezpogojne ljubezni? Se znamo opomniti, kaj je v življenju res pomembno? Znamo videti vse lepe stvari okoli sebe ali nas morajo nanje opomniti otroci? V svetu, kjer je družbi mar za posameznika, samo dokler je donosen se je z izgubo najbližjih težko soočiti. Težko verjamemo, da ljubezen še obstaja. Če imamo srečo, pa pride nekdo, spet zamaje naš svet in nam pokaže, da ljubezen vseeno obstaja in da je življenje kljub vsemu lepo. Mala zadovoljstva, kot omenja tudi Lisa Appignanesi, predstavljajo prijateljstva, knjige, lepi razgledi, mestne pokrajine (dodajamo sprehod po Stari Ljubljani), umetnost. Zato vam v življenju želimo čim več malih zadovoljstev in čim več pristnih stikov z norimi bitji, ki jim rečemo otroci.

“Mogoče je želja, da bi pripovedovala o vsakdanji norosti, ki sem jo opisala v knjigi, nekakšno seganje k prejšnjemu idealu, ki sem ga imela o starosti. Naš najboljši up za deželo, v kateri nas biva vse več – ogorčenje na stran -, je dopustiti nekakšno spravo z življenjem, tudi z lastnim. In s smrtjo. Vrnila me je ljubezen do vnuka. Popeljal me je k strastem otroške sobe – prikritim pod nekaterimi vsakodnevnimi motnjami in ekscesi. To me je nato vrnilo k Johnu, ki se je tudi sam ukvarjal s takimi stvarmi in poznal to ljubezen. Želim si, da bi mogel biti tukaj in dvigniti malega Isaiaha visoko k sebi – da bi malček videl svet z njegovih ramen.” (str. 218)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsakdanja norost [Elektronski vir] : o žalovanju, jezi, izgubi in ljubezni.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0