Vsak s svojega planeta

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2018
Založba
Ključne besede Družbeni odnosi, Katoličani, Ljubezen, Mladostniki, Prijateljstvo, Starši, V mladinskem leposlovju
Število strani

232

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mladinski roman Vsak s svojega planeta je napisala Cvetka Sokolov, slovenska mladinska pisateljica, pesnica in visokošolska učiteljica. Simon, gimnazijec, odrašča v zelo ljubeči družini, ob veliki podpori in razumevanju mame in očeta. Mama je socialna delavka, ki se ukvarja z družinskim nasiljem in on se še posebej trudi, da bi vsi imeli enake možnosti za lepo življenje. Veliko razumevanja in podpore prejema tudi od tete Franje, teta Valerija pa je pomembna, ker je zelo verna. Simon namreč na začetku drugega letnika dobi novo sošolko Katjo, ki mu takoj postane všeč. Zaljubi se, tudi Katji je Simon všeč. Skupaj vadita za koncert pevskega zbora. On spremlja pevski zbor na klavirju, ona poje v pevskem zboru, hkrati pa tudi kot violinistka večkrat zaigra z njim. Čeprav sta si močno všeč, je Katja zelo zadržana in se ne prepusti Simonovim nežnostim. Simon najprej sklepa, da ima morda fanta, nato pa mu ona razkrije, da je verna in da je zanjo kot šestnajstletnico ljubezenska zveza prezgodnja. Bo glasba zmogla premagati ovire, ki ju pred njiju postavlja vera? Bosta zmogla, kljub veliko stičnim točkam, premostiti razlike, ki ju med njiju postavlja vera? Zanimivo je vzporedno opisan tudi odnos Simonovega sošolca in njegove punce, ki nista verna. So razlike med vernimi in nevernimi, ko govorimo o ljubezenskem odnosu res tako velike, kot se nam zdi? Ob vsem tem pa naj še enkrat poudarimo kako pomembno v takih primerih na ljudi lahko vpliva ožje in širše družina. Živimo različno, pa vendar si vsi želimo samo ljubezni. Na kakšen način? Nam najbolj ustrezen. Morda pa le nismo vsak s svojega planeta. Mladinski roman Vsak s svojega planeta torej odpira vprašanja najstniške ljubezni in vpliv krščanske vere nanjo. Gradivo, ki najstnikom ponuja veliko možnosti za razmislek.

“Spomnim se Katjinih besed, da te spolnost zasvoji kot droga, da misliš samo še na užitek in kako bi prišel do njega. Da pri tem pozabiš na druge stvari, ki jih s punco rada počneta skupaj, in da se ne zmeniš več za to, kaj veseli njo. Kakšna neumnost! Kot da ne moreš početi obojega – se najprej objemati in poljubljati, potem skupaj muzicirati, se še malo pomuckati, se pogovarjati o najljubših pesmih in knjigah, potem pa še iti v kino – pod pogojem, da je sreda (v najinem primeru).” (str. 196)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsak s svojega planeta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 73
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja