Vezi : domišljijski roman

Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2023
Založba
Ključne besede Tajne organizacije, Zdravniki, Distopija, Družbena neenakost
Število strani

626

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

20-21 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nas vezi povezujejo - ali razdvajajo?

Vezi, roman v dveh delih, je nastal pod peresom Maje Ravnikar Zabukovšek. Avtorica, sicer doktorica medicine, je z literaturo globoko povezana celo življenje. Že v otroških letih je bila redna bralka, pri trinajstih letih je napisala svoj prvi roman, leta 2023 pa je izšlo njeno prvo delo za odrasle – Vezi.
Dogajanje je postavljeno v svet, ki je zelo podoben našemu, a ima eno pomembno razliko: vezi. Gre za skrivnosten naravni pojav, ki ob rojstvu poveže dve osebi. Sklenitev vezi je ideal, pravzaprav nujnost za vsakega posameznika. Prekinitev sklenjene vezi je, po drugi strani, nepredstavljiva.
Zgodba spremljamo skozi oči Rena Tivolija, mladega zdravnika. A z njegovimi očmi je nekaj narobe. Ren je »slep« – ne vidi vezi, ki bi ga morala pripeljati do osebe na drugem koncu povezave. Z bratom Volkom, ki je izgubil svojo »povezano«, zato živi na obrobju družbe. Ko Volka ubijejo neznanci, se Renu svet obrne na glavo. Poda se na pot, ki ga vodi skozi temačne skrivnosti Borgonije. Kmalu odkrije, da nič ni tako, kot se zdi.
V romanu se prepleta več žanrov. Dogajanje je postavljeno v znanstvenofantastično (distopično) okolje, zgodba  vsebuje elemente trilerja in kriminalke, prisotni pa so tudi motivi ljubezni in izgube ter družbene kritike. Roman Vezi tako ni zanimivo branje le za ljubitelje znanstvene fantastike, temveč za vse, ki v fikciji iščejo (kritično) ogledalo družbe.

Izbire ni bilo velike. Bila je večinoma samo kaša. Nekatere so bile dražje od drugih, ampak v osnovi so bile enake. Vsebovale so vse pomembne sestavine, ki jih je odrasel človek potreboval – obstajale so tudi otroške porcije, posebej odmerjene za vsako starost – vse beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine in minerale. V primernih deležih, seveda. Od teh je bilo samo deset odstotkov organskega izvora, drugo pa bilo umetno narejeno v laboratorijih. Vzgojeno? Nisem vedel, katera beseda bi pravilno opisala proces njihove proizvodnje, in o tem nisem želel razmišljati. Kaša je bila poceni in zaradi tega hrana, ki jo je večina Borgoničanov jedla.

(str. (1. zv., str 18.))

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vezi : domišljijski roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 87
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1