Izbris

Žanrfantastični roman, mladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaJezero, 2022
Založba
Prevod Jedrt Maležič
Ključne besede Distopija, Uporništvo, Spomin, Družina, Nasilje, Prijateljstvo, Zloraba, Terorizem, Otroci
Število strani

410

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj je resnica? #1

Prvi del trilogije Izbris nas popelje v svet, kjer zločincem, obsojenim na izbris, izbrišejo spomin in osebnost, da bi lahko spet začeli od začetka. Skozi ta proces gre tudi glavna junakinja Kyla, šestnajstletnica. Roman se začne v Londonu v bolnišnici, kjer izvajajo postopek izbrisa. Kaylo po devetih mesecih odpustijo in sprejme jo nova družina.
V ozadju spoznamo politične razloge za oblikovanje družbe, kjer so takšni postopki sprejemljivi in celo zaželeni. Terorizem je glavni razlog. Vendar ljudje se upirajo in iščejo načine, da bi se osvobodili. Kyla pa se na izbris odzove drugače od ostalih in spozna, da je res drugačna. Tudi nočne more, ki jih doživlja ji to potrjujejo. Ko nekega dne za risanje uporabi levo roko, se sprožijo spomini, ki ne bi smeli obstajati. Spozna pa tudi, da sodi med pogrešane otroke, seveda se zaveda, da obstaja še nekaj, kar se ji zaenkrat še izmika.
Ben, tudi izbrisani, v njej sproža nepoznano. Prijateljstvo, ki prerašča v nekaj več, se z Benovo odločitvijo, da se bo rešil zapestnice poimenovane levo, nepričakovano zaključi. Ko Bena odpeljejo zaredarji in nihče ne ve, kaj se je z njim zgodilo, posledično pa še po zaslugi zaredarjev pogori Benova domača hiša s starši v njej, v Kyli strah odstira nova odkritja in spomine.

Glej tudi:

»Če je moja jeza ujeta v ječo, potem mora ostati tam. Ne bo me rešila bolečine, samo odložila jo bo. Ne more ustaviti, da ne bi čutila, kar čutim do Bena ali česar koli drugega. Nič bolj, kot lahko sama ustavim, da sem, kdor sem. Ali pa zanikam, kdo sem bila nekoč.
Vsi ti drobci sanj: štrenaste resnice in polresnice, resnični ali namišljeni dogodki. Kako naj jih ločim med seboj? Ne morem jih.« (str. 401)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izbris.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1

Dela avtorja