V hiši tvojega popka : [pesmi]

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2017
Založba
Ključne besede Ženske, Čustva, Telesa
Število strani

93

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"To izrečeš tako, / da se polijem / kot topla luna po tvoji seneni koži" (str. 9)

Okusno, žgečkljivo “sukanje okoli nog”, vozlanje jezikov in besed, ki so “leteče jate dotikov / skozi pršeč sončni nemir.” Osebnostno, nad-osebnostno, transcendentno in življenjsko nam pesnik prikazuje hrepenenje po spajanju z drugo polovico, ki ni le nagonsko, ampak zmes med končnim in neskončnim, med smrtnim in nesmrtnim. Gre za šamansko prelivanje besed iz spodaj v zgoraj in obratno. Spremenljiva kitična postavitev, vseskozi prepletena s prostim verzom, ustvarja ritem, ki valovi, ki se spaja, ki se naolji in povzroča vroče potrese, ihtenje in lomeče ploskve. Strast. Dvojina in bližina sta glavna lirska subjekta. Erotika prepleta avtorjevo poezijo vseskozi. Je misel, je gib, pogled, dotik, svetost življenja, ki jo je potrebno, tako kot ljubezen samo, negovati kot nekaj najdragocenejšega v nas in med nami. David Bedrač je rojen 1978 na Ptuju. Študiral je na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer je pridobil naslov profesor slovenščine. Leta 2015 je doktoriral na temo o pesniški generaciji po letu 1970. Je pesnik, esejist, piše literarno kritiko in članke s področja literature in kulture. Doslej je izdal šest pesniških zbirk za odrasle in dve za mladino, priročnik za pisanje poezije in sodeloval na nekaj mednarodnih festivalih.

– Na / bradavici / tok / spletenih / rok // polziva / čez / in / čez / in / prek // sprijeta / od / noči / do / jutra // telo / napenjava / kot / jadra / ki / ljubezen / piha / vanje. (str. 73)

– Množenje najinih rok / se čvrsto oblikuje / v zenovsko skodelo ljubezni. // Na njivi so žile papirnate / in med grude se razlivajo / kapilare pesmi. (str. 64)

– Potem te v sanjah pokličem, / preko svojega telesa, / da se zdrzneš, / z ustnicami pomežikneš / v mojo nočno govorico / in se še močneje stisneš k meni. (str. 35)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V hiši tvojega popka : [pesmi].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi