Tudi če se vse konča

Žanrantiutopični roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2023
Založba
Prevod Danni Stražar
Ključne besede Družina, Katastrofe, Podnebne spremembe, Švedska, življenjske spremembe
Število strani

438

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ne uničujemo planeta. Uničujemo samo lastne možnosti, da bi živeli na njem." (Str. 65)

Tudi če se vse konča … do takrat pa še lahko živimo, kot smo do sedaj in upamo na najbolje, kajne? V ne tako oddaljeni prihodnosti se Švedska skupaj z večino zahodnega sveta spopada z vedno hujšimi naravnimi katastrofami. Didrik in Carola sta s tremi otroki tik pred odhodom na Tajsko, kjer ni toliko omejitev porabe vode in grozečih požarov, tam si bosta mogoče lahko privoščila dobro živeti in celo rešiti njun razpadajoč zakon. Žal se družina znajde na poti uničujočega požara, ki usodno poseže v njihovo življenje. Medtem mlada vplivnica Melissa dobro živi na račun svojih objav na družbenih omrežjih, kjer vse, ki si to lahko privoščijo, spodbuja k uživanju v življenju. Med njimi sta tudi nekdanji športni zvezdnik in njegov zagrenjeni sin. Roman spretno krmari med zgodbami protagonistov in pokaže vizijo sveta, ki vedno bolj klone pod udarci narave. Bralca_ko spodbudi k razmisleku o tem, kako resno pravzaprav jemljemo opozorila o nevarnosti podnebnih sprememb in kaj smo pripravljeni narediti za skupno dobro, če bi to poseglo v naš način življenja. Naravne nesreče, ki jih stalno spremljamo v medijih, so za bralce in gledalce novic zgolj slike na ekranu. Zlahka jih zamenjamo s privlačnejšimi podobami. Je še kaj prostora za empatijo? In če se znajdemo na drugi strani?
Jens Liljestrand je priznan švedski novinar, kritik in pisatelj. Tudi če se vse konča je njegov prvi roman.

Na avtocesti še vedno vse stoji v neskončni karavani, ni ji ne konca ne kraja, to je nerazumljivo, nekaj kilometrov stran gori v nakupovalnem središču in zvok siren zapolni nočni zrak, po radiu pravijo, da je na vstopnih točkah v mesto kaos, obrnite, če lahko, in izberite drugo cesto, zakaj torej nadaljujejo, toda prešine me, da se tako pač počne, tako je kot z vsem drugim na tem svetu, če greš v eno smer in ti nekdo reče, da je pred tabo popolni zastoj, se vseeno pelješ naprej, ker kaj pa naj bi drugega, saj se ni mogoče ustaviti ali obrniti, in si misliš, da ne more biti tako hudo, poleg tega pa se bo verjetno razjasnilo, ko boš prišel tja, zato je najlaže iti s tokom in pustiti, da se zgodi, kar se zgodi, in če se zgodi najhujše in se znajdeš v sranju, vsaj nisi sam. Str. 203

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tudi če se vse konča.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 65
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi