Trinajsti mesec : portreti morskih nomadov

Žanrfilozofski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPreserje, 2018
Založba
Ključne besede Jadranje, Antropologija, Družinski odnosi, Življenjska modrost, Doživljanje, Potovanja, Osebna svoboda
Število strani

255

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trinajsti mesec je knjiga, ki jo je napisala Nataša Rogelja. Rojena je bila leta 1973, leta 2005 pa je doktorirala iz socialne antropologije na Fakulteti za podiplomski humanistični študij ISH v Ljubljani. Trenutno je z nogami trdno na tleh, z mislimi pa še vedno na morju. Knjiga prinaša etnografske portrete morskih nomadov. Tako bi lahko opisali ljudi, ki so nenehno na poti. V Mediteranu namreč po nekih ocenah na jadrnicah živi okoli pet tisoč ljudi. Plovilo je njihov prvi in večkrat tudi zadnji dom. Gre za opis presunljivih usod ljudi, ki jim ritem določajo plovba, življenje v skritih pristaniščih in zalivih ter neizogibna srečanja z drugimi. Tudi Nataša Rogelja je leto dni svojega življenja skupaj z družino preživela na morju, daleč stran od ponorelega sveta in spoznavala posameznike, s katerimi so preživeli veliko lepih in manj lepih trenutkov. Vsak izmed njih ima svoj razlog, da se je prostovoljno odpovedal svojemu življenju na kopnem in ga nadaljeval na morju. Gre pa za posameznike, ki so zelo sočutni, občutljivi, osebnostno močni in polni poguma. Lahko bi rekli, da so se odpovedali udobju in materialnim dobrinam, po drugi strani pa je njihovo življenje veliko bolj bogato, kot na kopnem. Drugim ljudem se po eni strani odmaknejo, po drugi strani pa so z ljudmi na morju povezani veliko bolj, kot na kopnem. Življenje na morju zahteva včasih zelo hitre reakcije, po drugi strani pa si na morju lahko vzamejo čas za stvari, na katere v hitrem tempu življenja na kopnem večkrat pozabimo, pa so zelo pomembne. Tudi otroci se učijo stvari tako, da jih sami vidijo, opazujejo in doživijo. Tako stvari, ki so zapisane v knjigah, preverijo tudi v praksi. Gre za fascinantne življenjske zgodbe in fascinantne ljudi. Vsakemu od ljudi, ki so opisani v zgodbah, velik poklon in naj jim morje naplavi še veliko lepih melodij siren. Vi pa si le, čeprav na kopnem, vzemite čas za morske zgodbe. Četudi ne boste pluli v neznanih vodah odprtega morja, se boste marsičesa naučili.

“Izvorno besedilo, katerega odsev je ležal v mojih rokah, je bilo od našega časa oddaljeno tri tisočletja, in vendar so se njegovi junaki prosto sprehajali med peresi, filmskimi trakovi in odri našega časa. Kako so Odisejevo zgodbo brali in poslušali pred tremi tisoč leti in kako jo beremo danes? Kdo je bil tisti prvi avtor zgodbe o življenju in potovanju? Morda neznani potujoči pevec Demodokos, skrit v Homerjevi Odiseji, ki je v upanju, da bo dobil košček kruha in bokal vina, napletal kar najbolj neverjetne zgodbe svojih morskih potovanj in ob tem ubiral strune, ki so zaigrale v srcih nekdanjih in prihodnjih poslušalcev. In morda, samo morda, so v času potujočih pevcev vedeli, da čistega avtorstva ni, da zgodbe vzniknejo iz prsti preteklih prispodob in hkrati stegujejo roke v čas, ki ga še ni. Morda so tudi slutili, da umetnost pripovedovanja nikdar ni natančen posnetek dogodka, da je veliko več in veliko manj, ko skozi niz oddaljenih in predrugačenih pripetljajev nagovarja misli in čustva poslušalcev.” (str. 231)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trinajsti mesec : portreti morskih nomadov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2