Trainspotting

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1997
Založba
Prevod Andrej E. Skubic
Ključne besede Odvisniki, Droge, Odvisniki od drog
Število strani

359

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Evo, jest sem se odloču, da nam izbral živlenja.

Renton, Sick Boy, Spud in Begbie. Ti edinburški (anti)junaki so narkomani, nenehno bežijo pred odgovornostjo in so brez kančka etične komponente v smislu: “ko si na doupu, te skrbi sam to, kje gauš staknu, ko nis več na doupu, te skrbi ful enih stvari.” Knjiga je napisana v slengu in prepredena s črnim humorjem, kjer olepšav ni. Na tak način se bralec lažje prepusti škotski narko sceni.

Po tem literarnem prvencu so posneli zelo uspešen film (1996.) Nadaljevanje knjige je roman Porno. Prav tako so posneli nadaljevanje filma z naslovom T2 Trainspotting (2017).

Spremno besedo je tudi vredno prebrati: Evo, jest sem se pa odloču, da nam izbral sam filma / Andrej Skubic: str. 353-359.

“Julie je umrla okrog zadnga božiča. Ni mi ratal pridt na pogreb. Ležu sem v lastnem kozlanju na modrocu v Kartoflovmu fletu, preveč zadet, dab lohk mrdnu. Blo je škoda, ker sva bla z Julie dobra frenda. Nkol nisva fukala al kej tazga. Obadva sva misla, dab to že preveč spremenil stvari, koker je to ponavad v moško/ženskih prjatlstvih. Seks jih na splošno spremeni v dejanska razmerja, al pa jih konča. Po fuku greš naprej al pa nazaj, težko pa je ohranjat status quo. Julie je zgledala res dobr, ko je začela jemat drogo. Z večino punc je tko. Zgleda da droga iz njih sprav ven najbolš, kar majo. Zmeri se zdi, ko da daje, predn vzame nazaj, in to z obrestmi.” (Str. 86)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trainspotting.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi