Teorija čudnosti

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Anjuša Belehar
Ključne besede Družbeno okolje, Očetje in hčere, Matere in hčere, Odnosi, Razmerja, Analiza
Število strani

393

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Človeštvo si že od svojega nastanka prizadeva ujeti, dojeti in zaobjeti čuden svet, ki ga obkroža.«

Teorija čudnosti nas najprej nagovori vizualno, z žarečimi mačjimi očmi, nato pa prijetno preseneti tudi z vsebino, prvoosebno pripovedjo petintridesetletne Ade. Zaposlena je na Inštitutu za interdisciplinarne študije človeka, delovno okolje nanjo ne deluje več inspirativno, raziskava o vzajemni vizualni simpatičnosti, s katero se ukvarja, obtiči v začetnih zametkih. Sicer je nenehno premišljujoča, pronicljiva opazovalka družbe in medosebnih odnosov. Njen tok zavesti ne pojenja, v iskanju ustroja sodobnega sveta se pretaka med pomembnimi in vsakdanjimi rečmi, vsega se loteva z znanstveno natančnostjo, tudi odnosa do sebe in lastnega telesa, hkrati pa je tudi iskriva in duhovita. Roman je razčlenjen na poglavja, vsako predvideva tri različne teme, vsaj na prvi pogled brez skupnega imenovalca, pripovedovalka namreč spretno prehaja od lahkotnosti do poglobljenih analiz. Posebnost v strukturi so nenehno vključevanje Adinih vizionarskih sanj, ponavljajočih elementov in izsekov iz črne kronike. Kot ugotavlja glavna protagonistka, je v vsej čudnosti našega časa svoboda pogosto na preizkušnji, tako v širšem družbenem okolju kot zasebnih razmerjih, dodatno se omejuje še z ujetostjo v ustaljene vzorce, občutek minevanja pa se krepi. Kako narediti usodni korak in doseči spremembo? Pisateljico Pavlo Horákovó slovenski bralci spoznavamo prvič, njen prvi samostojni prvenec za odrasle bralce je bil na Češkem sprejet z navdušeno kritiko, dokaz je tudi prestižna nagrada magnesia litera za najboljše prozno delo.

V odnosih imamo približno toliko svobode kot mravlje v mravljišču ali ptice v jati. Vsak deluje tako, kot mu to dovoli ali veli okolica. V družini in kolektivih smo kot vozli v ribiški mreži. Če se premakne eden, se morajo premakniti vsi.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Teorija čudnosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4