Taksim

Žanrdružbeni roman, potopisni roman, pustolovski roman
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Jana Unuk
Ključne besede Kapitalizem, Potovanje, Tihotapstvo, Vzhodna evropa
Število strani

324

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Razburljiv in ganljiv roman ceste, ki ponudi otožno sliko postsocialistične Evrope

Andrzej Stasiuk (1960), eden najbolj priljubljenih in priznanih poljskih književnikov, z romanom Taksim (2009) prepleta usode likov iz njegovih prejšnjih romanov in kratkih zgodb; Pawel, ki je bil v romanu Devet na begu pred izterjevalci dolgov, je sedaj uspel zbežati na poljsko podeželje in postati potujoči trgovec s “second-hand” blagom. V družbi z gostobesednim in ciničnim Wladekom, ki je zakladnica duhovitih zgodb, potujeta po vzhodni in južni Evropi, kjer dvojica prodaja cenene obleke, se pregovarja s strankami in se zaplete v tihotapljenje azijskih migrantov, hkrati pa je prisiljena priskočiti na pomoč Wladkovemu dekletu, ki je pahnjena v moderno suženjstvo.

Taksim je liričen roman ceste, ki se začne na jugu Poljske in konča na znameniti istanbulski tržnici Taksim in ponudi melanholično refleksijo Evrope na družbenem prelomu; socializem je mrtev, kapitalizem pa namesto obljub o boljšem življenju za seboj pušča zapuščene mesta, vasi in kmetije. 32

Zares se nisem mogel spomniti, kdaj sem ga prvič srečal. Bil je kot duh tega mesta. Poosebljal ga je; siv, neviden, skoraj prozoren, prvorojeni sin vsakdanjosti, in od rojstva si je bil domač s porazom. Toda dovolj je bilo, da si ga pogledal in se z očmi zaustavil na njem, da si zadržal pogled, tako da ni zdrsnil skozenj, in takoj se je spremenil. Kadar ga je kdo opazil, je bil viden. Zbral se je v sebi, se napel, njegova navzočnost se je preprosto zgostila. Vsepovsod je bil, vse je videl in vedel, preostalo pa je slutil.

(str. 19-20)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Taksim.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 98
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja