Strah

Žanrnovela
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana , 2012, 2012
Založba
Prevod Ana Jasmina Oseban
Ključne besede Razmerja, Prevare, Psihično nasilje, Strah, Psihične travme
Število strani

84

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Novela Strah je nastala na predvečer prve svetovne vojne, v njej je glavna junakinja Irene Wagner, žena bogatega dunajskega odvetnika. Zdolgočasena mati dveh otrok se radovedno spusti v skrivno ljubezensko avanturo. Ko pa jo začne izsiljevati t.i. prevarana ženska, začetno vznesenost v hipu zamenja neznosen strah. V pretanjenem poznavanju človeške narave in podrobni analizi občutij, vzgibov in odzivov se nam pisatelj še po stotih letih razkriva v vsem svojem blišču. Z močnim psihološkim nabojem prežeta pripoved nas do zadnjega ne izpusti iz svoje mreže, ko nas končni presenetljivi preobrat odreši napetosti in strahu.

“Med vsemi ljudmi, ki so jo obdajali, je le eden, kot se ji je zdelo, slutil grozo, ki jo je navdajala, in še on le zato, ker je prežal nanjo. Čutila je, in k dvojni previdnosti jo je silila ta gotovost, da se neprenehoma ukvarja z njo, enako kot ona z njim. Dan in noč sta se zasledovala, se kradoma smukala drug okoli drugega, da bi razkrila skrivnost druge plati in prikrila svojo. Tudi mož se je v zadnjem času spremenil. Grozečo strogost prvih inkvizitorskih dni sta zamenjala blaga dobrotljivost in skrb, ki sta jo nehote spomnili na obdobje zaroke. Do nje se je vedel kot do bolnice, s skrbljivostjo, ki jo je zmedla, saj se je sramovala nezaslužene ljubezni, po drugi strani pa se je bala, ker bi utegnila za tem tičati zvijača, s katero bi ji lahko nanagloma in v nepričakovanem trenutku iztrgal skrivnost iz utrujenih rok. Po tisti noči, ko ji je prisluškoval med spanjem, in v tistem dnevu, ko jo je videl s pismom v roki, se je njegovo nezaupanje prelevilo v nekakšno sočutje, nežno si je prizadeval, da bi pridobil njeno zaupanje, kar jo je včasih tolažilo, in skoraj bi se že vdala, a se je v naslednjem trenutku vselej povrnila sumničavost” (str. 46-47)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Strah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi