Številka 66229

Žanrbiografski roman, spomini, vojni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje ; Ljubljana, 2019
Založba
Ključne besede Trpljenje, Vojna zgodovina, Vojni ujetniki
Število strani

274

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Vsak človek je unikaten. Obraz, postava, obnašanje ... In pravijo, da imamo vsak svojega dvojnika. Da nekje na svetu obstaja še nekdo, ki je kot jajce jajcu podoben onemu drugemu, ki živi čisto drugje." (str. 14)

Jože Celin je doktor znanosti s področja poslovnih ved, ki živi in deluje v Kuteževem (občina Ilirska Bistrica). Zaposlen je v zavarovalništvu, sodeloval je na domačih in mednarodnih znanstvenih konferencah, napisal več znanstvenih in strokovnih člankov ter znanstveno monografijo. V zadnjih letih očetovega življenja je našel dokumente iz njegovega življenja. Ker so bili preživeti dogodki očetu preveč boleči, da bi lahko o njih govoril, so ostali zamolčani. Tako je dokumente uredil in literariziral avtor, sin glavnega najsibo literarnega kot življenjskega junaka, in tako je nastal biografski roman malega primorskega človeka, od rojstva do mobilizacije v armado fašistične Italije pa vse do prihoda domov po dolgi vojni odsotnosti. Vrnitev domov se zaključi z romanjem na Trsat (Reka, Hrvaška) v zahvalo Materi Božji za varstvo na poti.

Najdražji moj dragi oče, tu vam pišem ti dve besedi, a najprej pošiljam polno dragih pozdravov in poljube za vse vas, zate in za mamo in za vse tri sestre, za sorodnike in prijatelje, še posebej pozdravljam celotno družino Celin na številki 34 in sorodnike v Zabičah. Dragi oče in mama, skupaj s tem pismom vama pošiljam še en papir, s tem listom mi lahko kaj pošljeta, en paket, če je možno, vendar kakšno trdo stvar, kekse ali kar koli drugega za pojesti, lahko kar koli drugega, le da je za pojesti, če imata. Dragi oče in draga mama, nimam vama nič drugega povedati, res lepo vaju prosim, da mi dogovorita na to pismo, če je možno, in še enkrat mnogo lepih pozdravov in poljubov vsem skupaj, vajin sin Pepe, lepo pozdravljeni’.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Številka 66229.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1